Medvědí kaple (The Bear Chapel)
forest chapel at Liščí · 19014, 340 22 Chudenín, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Pod pláštíkem noci

Dostupné v: English | Česky

Po vzniku železné opony kolem Medvědí kaple procházela převáděčská stezka. Převody přes hranice se konaly jedině v noci, kdy se mohli uprchlíci skrýt ve stínu lesa nebo křoví a bylo menší nebezpečí, že je spatří pohraničníci. Utečenci přicházeli na nedalekou usedlost U Vítků, kde je Václav Touš nejprve ukryl ve stodole, a večer, když se setmělo, provedl je přes Jezvinecký les, kolem Medvědí kaple a dále údolím u Liščího až k hraničnímu mezníku. Uprchlíci odtud dále pokračovali do německého Jägershofu.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Josef Touš

Josef Touš

Narodil se 9. listopadu 1929, pochází z Pocinovic. S otcem Václavem Toušem se zapojili do protikomunistického odboje, převáděli uprchlíky přes hranice do Německa. Spolupracovali s agentem-chodcem Aloisem Suttým. Převáděčská síť byla prozrazena v dubnu 1950. Otec se synem byli zatčeni a spolu s odbojovou skupinou z Klatov souzeni jako „protistátní skupina MUDr. Krbce a spol.“ Josef Touš byl za zločin velezrady odsouzen k 10 letům vězení. Byl vězněn na Pankráci a na Jáchymovsku, pracoval na lágrech Eliáš, Svatopluk na Slavkovsku a Prokop. V roce 1955 byl podmíněně propuštěn. Poté pracoval v zemědělství a lesnictví. Je předsedou pobočky Konfederace politických vězňů v Domažlicích.

Medvědí kaple (The Bear Chapel)

Dostupné v: English | Česky

The Chapel of St. Bernard is situated in the forest near the vanished town Liščí. The chapel is called the Bear Chapel. Its name comes from the folk legend which says that at the end of the eighteenth century, Mr Kohlbec, a native of Liščí, let the chapel be built as thanks that he survived a bear attack. After 1948, the chapel got to the border area, ran to seed, and was renewed in 1992. After February 1948 it was a landmark for the border guides and couriers on the ways to Germany.

Medvědí kaple (The Bear Chapel)

Na tomto místě

Pod pláštíkem noci

Pod pláštíkem noci

Josef Touš
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo