Medvědí kaple
lesní kaple u Liščí · 19014, 340 22 Chudenín, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Pod pláštíkem noci

Dostupné v: English | Česky

Po vzniku železné opony kolem Medvědí kaple procházela převáděčská stezka. Převody přes hranice se konaly jedině v noci, kdy se mohli uprchlíci skrýt ve stínu lesa nebo křoví a bylo menší nebezpečí, že je spatří pohraničníci. Utečenci přicházeli na nedalekou usedlost U Vítků, kde je Václav Touš nejprve ukryl ve stodole, a večer, když se setmělo, provedl je přes Jezvinecký les, kolem Medvědí kaple a dále údolím u Liščího až k hraničnímu mezníku. Uprchlíci odtud dále pokračovali do německého Jägershofu.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Josef Touš

Josef Touš

Narodil se 9. listopadu 1929, pochází z Pocinovic. S otcem Václavem Toušem se zapojili do protikomunistického odboje, převáděli uprchlíky přes hranice do Německa. Spolupracovali s agentem-chodcem Aloisem Suttým. Převáděčská síť byla prozrazena v dubnu 1950. Otec se synem byli zatčeni a spolu s odbojovou skupinou z Klatov souzeni jako „protistátní skupina MUDr. Krbce a spol.“ Josef Touš byl za zločin velezrady odsouzen k 10 letům vězení. Byl vězněn na Pankráci a na Jáchymovsku, pracoval na lágrech Eliáš, Svatopluk na Slavkovsku a Prokop. V roce 1955 byl podmíněně propuštěn. Poté pracoval v zemědělství a lesnictví. Je předsedou pobočky Konfederace politických vězňů v Domažlicích.

Medvědí kaple

Dostupné v: English | Česky

Kapli sv. Bernarda v lese u zaniklé obce Liščí se říká Medvědí kaple. Její název pochází z lidové pověsti, podle které ji na konci 18. století postavil rodák z Liščí Kohlbec jako poděkování, že přežil napadení medvědem. Kaple se po roce 1948 ocitla v hraničním pásmu a zpustla, obnovena byla roku 1992. Po únoru 1948 sloužila jako orientační bod převaděčům a kurýrům na cestách do Německa.

Medvědí kaple

Na tomto místě

Pod pláštíkem noci

Pod pláštíkem noci

Josef Touš
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo