Crivitz, forest
the place of the liberation of prisoners from Sachsenhausen and Ravensbrück · B321, Waldgebiet bei Crivitz …
  • Příběh
  • Místo

Setkání vězňů

Dostupné v: English | Česky

Na jaře roku 1945 se v lese u městečka Crivitz setkaly dvě skupiny českých vězňů. Byla to skupina lidických žen, které byly hnány pochodem z koncentračního tábora Ravensbrück, a muži, kteří šli podobným způsobem z koncetračního tábora Sachsenhausen. Milada Cábová vzpomíná, jak setkání proběhlo: „My když jsme přišli do městečka Crivitz, tak bylo většinou všechno už prázdné, domy opuštěné. Všude kolem byla mrtvá zvířata, zbraně tak poházené po zemi. My jsme do některých domů vlezli a alespoň jsme si vzali prádlo.“ Muži ze Sachsenhausenu byli v Crivitz o dva dny dříve. V nedalekém lese vytvořili takový stanový tábor. Jakmile zjistili, že jsou poblíž české ženy, okamžitě se jich ujali. Milada Cábová pokračuje: „Potkali jsme nějaké polské vězně a oni říkali, že tam dál v lese jsou Češi a že nás tam dovedou. Tak jsme s nimi šli. Naši muži skutečně byli kousek za městečkem, postavili si tábor v lese. Tam jsme se dočkali osvobození.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Milada Cábová, roz. Říhová

Milada Cábová, roz. Říhová

Milada Cábová, roz. Říhová, se narodila v Lidicích roku 1924. Manželé Říhovi vychovávali dvě dcery. Sestra paní Milady Věra byla o 10 let starší a pocházela z maminčina prvního manželství. Říhovi měli v Lidicích domek, č. p. 89. Pamětnice se učila na švadlenu v Buštěhradu, ale vyučit se již nestihla, protože v červnu 1942 byla s ostatními lidickými obyvateli zadržena a poté převezena nejprve do kladenského gymnázia a odtud rovnou do pracovního tábora v Ravensbrücku. Zde v těžkých podmínkách spolu se svou maminkou prožila zbytek druhé světové války. Nacisté se na konci války snažili zbavit většiny svědků pracovních táborů, a proto paní Miladu spolu s ostatními lidickými ženami v noci z 27. na 28. dubna vypravili na pochod do Schwerinu. Tam však průvod žen s dozorci nedošel. Dozorci se totiž natolik obávali rudoarmějců a postupující fronty, že vězně opustili. Ženy samy nakonec došly až do Crivitz, kde se potkaly s českými muži, kteří šli podobným způsobem z koncentračního tábora Sachsenhausen. Obě skupiny se usídlily v lesním táboře, kde čekaly na osvobození. Zde je 2. 5. 1945 našla Rudá armáda. Antonín Zápotocký, který byl jedním z mužů ze Sachsenhausenu, začal ihned vyjednávat s Rusy, lidickým ženám zajistil odvoz do Neubrandenburgu, odkud byly odvezeny do Kladna. Až na hranicích Československa jim vojáci řekli o osudu Lidic. Autobusy je dovezly do Buštěhradu a odtud paní Miladu a její maminku odvezl manžel sestry Věry do Stehelčevsi, kde bydleli. Zde paní Miladu po dvou dnech také navštívil její snoubenec František, který na ni celé tři roky čekal a posílal jí balíčky do Ravensbrücku. Město Kladno přidělilo lidickým ženám nejprve byty, kde bydlela paní Milada se svou maminkou do té doby, než její snoubenec dostal byt v Praze. Mezitím se paní Milada za svého snoubence Františka v srpnu 1945 provdala. Manželé Cábovi bydleli v Praze, kde se jim v srpnu roku 1946 narodil syn Lubor, po čtyřech letech se jim narodila ještě dcerka. Paní Milada v roce 1961 nastoupila do práce na letiště v Ruzyni. Nejprve byla zaměstnána jako letová úřednice, později nastoupila do pasového oddělení, kde zajišťovala víza a výjezdní doložky pro letový personál. Současně si ukončila vzdělání, ve večerní škole složila státní maturitní zkoušky.

Crivitz, forest

Dostupné v: English | Česky

A forest near the German town of Crivitz. On May 2, 1945, this area saw the liberation of dozens, maybe even hundreds of prisoners from the concentration camps of Sachsenhausen and Ravensbrück, including a large group of Czechoslovaks and women from Lidice. The Czechoslovak negotiator with the Red Army who arranged the liberation of the prisoners was Antonín Zápotocký. The place on the map is only approximate.

Crivitz, forest

Na tomto místě

Setkání vězňů

Setkání vězňů

Milada Cábová, roz. Říhová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo