Varnsdorf, přádelna bavlny J. G. Haeblera
místo odpočinku vězňů pochodu smrti · Palackého 2760, 407 47 Varnsdorf, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

O hladu a žízni

Dostupné v: English | Česky

Koncem dubna 1945 skupina vězňů, ve které byl i Miloš Dobrý, dorazila do Varnsdorfu. Bez jídla a pití a pod ranami německých esesáků pochodovali z koncentračního tábora Schwarzheide již několikátý den. Vězni trpěli velkým hladem a při odpočinku v prázdné přádelně bavlny ve Varnsdorfu zahlédli z okna fotbalové hřiště, na jehož ploše rostly pampelišky. Někoho z vězňů napadlo, že pampelišky se dají jíst, a tak požádali strážné, zda je pustí na slunce. „Dovolili nám jít ven, a tak nás těch dvě stě padesát lidí vylezlo na hřiště a ty pampelišky jsme tam sežrali. Květy, listy, kořínky, všecko. Když už byly pampelišky pryč, tak u plotu byly kopřivy.“ Kopřivy si natrhali a odnesli do továrny, kde si je večer uvařili ve vodě, aby byly lépe stravitelné.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Miloš Dobrý

Miloš Dobrý

Narodil se jako Miloš Gut 31. ledna 1923 v Praze. Za protektorátu byl kvůli svému židovskému původu vyloučen z reálného gymnázia. V listopadu 1941 byl jako člen pracovního komanda zařazen do prvního transportu mířícího do Terezína. V roce 1942 byli do terezínského ghetta deportováni i jeho rodiče a bratr Josef. Miloš se zde seznámil se svou budoucí ženou Zuzanou Beckmannovou. V prosinci 1943 byli oba převezeni stejným transportem do Osvětimi. Dne 1. července 1944 vybrali Miloše Guta na práci v lágru Schwarzheide, kde pak s bratrem přežili i spojenecké bombardování. V dubnu 1945 esesáci vězně vyhnali na pochod smrti. Bez jídla a pití denně ušli padesát kilometrů a mnoho jich cestou zemřelo. V Litoměřicích se doprovod náhle vytratil a vězni došli do Terezína, kde jim poskytl pomoc Červený kříž. Rodiče Gutovi útrapy koncentračních táborů nepřežili. Miloš Dobrý se v roce 1949 oženil se Zuzanou Beckmannovou, vystudoval vysokou školu a stal se špičkovým hráčem ragby. V roce 1990 byl zvolem prezidentem České ragbyové unie. Zemřel 23. listopadu 2012 v Olomouci.

Varnsdorf, přádelna bavlny J. G. Haeblera

Dostupné v: English | Česky

Varnsdorfskou přádelnu bavlny vybudoval v roce 1896 Karel Oskar Haebler. Od 24. dubna do 4. května 1945 v jejích prostorách odpočívali vězni na pochodu smrti z koncentračních táborů. Během těchto několika dnů jich bylo sedm zastřeleno nebo ubito. Po roce 1946 z přádelny vznikl textilní podnik Velveta Varnsdorf.

Varnsdorf, přádelna bavlny J. G. Haeblera

Na tomto místě

O hladu a žízni

O hladu a žízni

Miloš Dobrý
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo