Šumperk, bývalá robotárna (Arbeitshaus)
věznice gestapa · Lidická 2989/72A, 787 01 Šumperk, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

V přeplněné cele

Dostupné v: English | Česky

Na jaře roku 1944 byl Josef Hroch za pomoc partyzánům zatčen a odvezen do vyšetřovací věznice gestapa v Šumperku, tzv. robotárny. Téměř po celou dobu pobytu ve vězení měl ruce připoutané za zády samoutahovacími želízky, která se při každém pohybu zařezávala do rukou. „Dva měsíce a já jsem byl pořád svázaný. Pořád jsem měl ruce na zádech.“ V době jeho zatčení bylo prozrazeno ilegální severomoravské Národní sdružení československých vlastenců a všechny cely byly přeplněné. „Byla to cela pro jednoho a už nás tam bylo plno. Už jsme se nemohli pomalu ani hýbat. Mě nechali ležet na té jedné pryčně. Musel jsem ležet na bocích. Na každém chvíli,“ vzpomíná Josef Hroch, který měl zkrvavené a zhnisané ruce od pout a čekal na výslech. Gestapo při vyšetřování používalo těch nejbrutálnějších způsobů a vězni se z něj vraceli v otřesném stavu. „Jednoho pak přinesli v bezvědomí. Hodili ho na podlahu, zamkli a šli pryč. Zadnici měl rozmydlenou, že nebylo poznat, co jsou kalhoty. Kůže jedna krev. V jednom místě mu bylo vidět bílou kost.“ Po této strašné podívané přišel na řadu Josef Hroch. „Konečně jsem přišel k výslechu. To bylo hrozný, když člověk vidí tak rozbitého chlapa v bezvědomí a výslech před sebou. No, já jsem teda nespal. To byl strašnej nervák.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Josef Hroch

Josef Hroch

Narodil se v roce 1920 na samotě Velká Stráň u Cotkytle na Lanškrounsku. Tento odlehlý kraj v podhůří Orlických hor a Jeseníků byl odjakživa těžce zkoušenou oblastí. Přestože okolní vesnice byly převážně české, stala se celá oblast po mnichovském diktátu součástí Velkoněmecké říše. I v této svízelné situaci se nemalá část místního obyvatelstva zapojila do odbojové činnosti. Stejně tak učinil i Josef Hroch. Doma shromažďoval náboje a podporoval místní partyzány. Na jaře roku 1944 byl zatčen a strávil přes dva měsíce v šumperské věznici. Téměř po celou dobu pobytu v cele měl ruce přikurtované samoutahovacími želízky. Ta se mu při každém pohybu zařezávala do rukou. Po dvou měsících byl pro nedostatek důkazů propuštěn. Ani tato zkušenost Josefa Hrocha neodradila od další odbojové činnosti. Ve výměnku ukrýval ruské zajatce. Na konci války si ustupující německé dělostřelectvo vybralo obranné postavení přímo u jeho chalupy. Kulky od střel mu létaly nad stavením. Po válce se pustil do práce na hospodářství. Po nacismu ale přišel komunismus a s ním i nucená kolektivizace. Nejprve rodině sebrali veškeré zemědělské stroje, potom hospodářská zvířata a nakonec i polnosti. Nezbývalo mu tak nic jiného než vstoupit do JZD. Po roce 1990 mu byly polnosti vráceny, ale dalo mnoho práce, než je vrátil do původního stavu.

Šumperk, bývalá robotárna (Arbeitshaus)

Dostupné v: English | Česky

Od roku 1889 sloužila budova robotárny v Šumperku (německy Mährisch Schönberg) jako donucovací pracovna. Za druhé světové války v ní byla vyšetřovací věznice německé tajné policie – gestapa. V té době sloužila také jako věznice Krajského soudu v Šumperku. Jejími prostory prošly stovky českých vlastenců, kteří byli často krutě mučeni. Dnes tuto dobu připomíná pamětní deska na budově.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo