Velké Karlovice, osada Stodolisko
Velké Karlovice 224, 756 06 Velké Karlovice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Nezletilá převaděčka

Dostupné v: English | Česky

Na pomoc Slovenskému národnímu povstání se přes hranice v prostoru pasekářské osady Stodoliska vydávalo mnoho českých vlastenců. Několik z nich převedla i tehdy šestnáctiletá Marie Bartošková, později Kantorová, která bydlela v osadě. Jeden z těchto přechodů jí dodnes utkvěl v paměti: „Došli jsme až domů a potom pořád lesem. U sousedů zrovna stáli Němci se psem. Já jsem šla po cestě a ten, kterého jsem převáděla, šel lesem, proto prošel. Přešli jsme hranice a maminka tam zrovna pásla jalovice. Zastavili jsme se u ní, on dostal najíst a potom ho tatínek odvedl do Štiavniku za partyzány.“ V okolí se pohybovali partyzáni z brigády Jana Žižky a často se stavovali i v chalupě, kde bydlela Marie s rodiči a pěti sestrami. Nikdy ale nezůstali na noc, protože kolem domu procházely pohraniční hlídky. Setkání těchto nepřátel by totiž pro celou rodinu znamenalo katastrofu.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Marie Kantorová, rozená Bartošová

Marie Kantorová, rozená Bartošová

Narodila se 26. listopadu 1928 na samotě Orsákovice v Novém Hrozenkově, ale převážnou část dětství prožila na samotě Stodolisko pod Velkým Javorníkem. Její rodina v této odlehlé pasekářské osadě obývala chalupu, která před válkou sloužila také jako turistická ubytovna. Protože se chalupa nacházela přímo na hranicích se Slovenskem, fungovala za války jako mezistanice pro pašeráky. Když koncem léta 1944 na Slovensku vypuklo národní povstání, otec pamětnice Josef Bartošek s pomocí členů své rodiny převáděl přes hranici Čechy, kteří šli na pomoc povstalcům, a všemožně také podporoval partyzány. S nimi spolupracoval i Vilém Kantor, který se za války u Bartošků často stavoval a později se stal Mariiným manželem.

Velké Karlovice, osada Stodolisko

Dostupné v: English | Česky

Pasekářská osada Stodolisko leží těsně u hranice se Slovenskou republikou a je místní částí obce Velké Karlovice. Když koncem srpna 1944 vypuklo Slovenské národní povstání, přecházelo v těchto místech hranici mnoho českých vlastenců, kteří chtěli povstalcům pomoct. V osadě se také ukrývali členové partyzánské brigády Jana Žižky.

Velké Karlovice, osada Stodolisko

Na tomto místě

Nezletilá převaděčka

Nezletilá převaděčka

Marie Kantorová, rozená B…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo