Přestavlky near Přerov, manor house
Salesian grammar school · Přestavlky 24, 750 02 Přestavlky, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Akce K

Dostupné v: English | Česky

Tzv. Bartolomějská noc řeholníků, která se odehrála v noci ze 13. na 14. dubna 1950, zastihla Miloslava Franka v salesiánském gymnáziu v Přestavlkách u Přerova. Zásahu předcházel měsíční dohled StB. „Kolem polovičky března přijeli estébáci a měli vládní výnos, že dodávají do našich domů správce, který se bude starat o finanční podporu našich baráků. Zmocněnec nedělal nic zvláštního, ale pozoroval situaci. Tipoval si lidi, kdo co znamená, jaký je, kdo je představený, kdo podřízený atd. Chodili jsme všichni v klerikách a on nepoznal, kdo je kdo. Když za měsíc přišli, věděli už dobře, kdo je představený a koho mají odvézt.“ Představení pak byli odvezeni do internačních táborů v Želivi a v Oseku, studentům byla nabídnuta možnost vstoupit do generálního semináře v Litoměřicích. „Tajně jsme se dostali za páterem Zinkem, který byl prorektorem univerzity v Olomouci, a ten nám řekl: ‚Do semináře nechoďte, a kdyby vás tlačili, tak řekněte, že tam půjdete, a potom nenastoupíte.‘ Tak jsme to potom taky udělali.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Akce K

Akce K

Akce K je název pro nezákonnou násilnou likvidaci klášterů a mužských katolických řeholních řádů, která proběhla v komunistickém Československu v dubnu 1950. Předcházel jí monstrproces Machalka a spol. s představiteli řádů, což mělo celou akci ideologicky odůvodnit před veřejností. Během akce bylo v Československu zlikvidováno 219 řeholních domů a internováno 2376 řeholníků, fakticky byl zabaven movitý i nemovitý majetek řeholí (u nemovitého majetku k tomu formálně došlo až později). Důsledkem celé akce byly mimo jiné obrovské škody na kulturním dědictví národa – mnohé klášterní stavby byly vydány napospas chátrání, či dokonce cíleně ničeny, zmizela řada vzácných tisků a byl rozkraden cenný movitý majetek, například starobylý nábytek a podobně. Krátce poté následovala podobně koncipovaná, ale mnohem pozvolnější akce R, namířená proti ženským řádům. Akce B měla vést k formální likvidaci všech řádů, už se však z větší části neuskutečnila. Pro první noc, během níž byly přepadeny a zlikvidovány kláštery, se vžilo též pojmenování Bartolomějská noc řeholníků.

Přestavlky near Přerov, manor house

Dostupné v: English | Česky

The Salesians of Don Bosco came to the Czech lands in 1927. They established Salesian houses, including a Salesian grammar school in the manor house in Přestavlky near Přerov, which was opened in July 1948. It was a senior grammar school, preparing pupils for theological studies. The grammar school was closed down as part of “Operation K,” during the violent abolition of monasteries and religious orders on the night of 13 to 14 April 1950, (sometimes also called the St Bartholomew’s Day of religious orders). The school was run by 10 teachers and tutors. The Salesians created their own chapel in the manor house, consecrated to the Sacred Heart of Jesus. The Přestavlky estate was the property of the Archbishopric of Olomouc, and the students remained under State Security surveillance until the beginning of the holidays. The school had already been under surveillance a month before Operation K. The heads of the order were then sent to internment camps.

Přestavlky near Přerov, manor house

Na tomto místě

Akce K

Akce K

Akce K
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo