Praha 10 - Strašnice, krematorium
Vinohradská 2254/218, 100 00 Praha-Praha 10, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Tajné seznamy mrtvých

Dostupné v: English | Česky

Otec Františka Suchého vyhrál v roce 1932 výběrové řízení na ředitele strašnického krematoria v Praze a s rodinou tam pak také obýval služební byt. Z války má pamětník ty nejhorší vzpomínky: „V krematoriu se spalovala mrtvá těla přivezená jak z pankrácké ,sekyrárny‘, tak z popraviště v Kobylisích. Tatínek mě často vzbudil uprostřed noci a musel jsem psát jména obětí, které byly před pár hodinami popraveny.“ Povinností Františkova otce bylo pečlivě evidovat jména popravených a jejich seznamy odevzdávat okupačním úřadům, tajně si však pořizoval kopie. Popel obětí musel podle nařízení okupační správy zahrabávat do kompostu, ale jejich ostatky schovával. Za celou dobu války bylo v takzvané třetí, noční směně zpopelněno kolem 2200 osob. „Když jsem ráno přišel na žároviště, bylo tam někdy krve, že se v tom mohl člověk brodit. Vždyť to byli lidé, kterým usekli hlavu, a krev z nich ještě tekla,“ vzpomíná František Suchý. V krematoriu podle něj byly spáleny i hlavy atentátníků na Heydricha. Po skončení války trvalo jen několik let, než se sem znovu začala přivážet těla popravených, ale to už byly oběti komunistického režimu.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

František Suchý

František Suchý

Narodil se 17. dubna 1927 v Praze. Jeho otec se v roce 1932 stal ředitelem strašnického krematoria. František tak byl svědkem spalování těl vězňů popravených nacisty a později i komunisty. Po maturitě v roce 1947 začal studovat na vysoké škole a v dalších letech se angažoval v protikomunistickém odboji. V roce 1952 byl zatčen a odsouzen k 25 letům vězení. Kratší nepodmíněné tresty soud uložil i jeho rodičům. František Suchý byl propuštěn po odpykání poloviny trestu v roce 1964. Dalších jedenáct let se živil jako zámečník a později dostal místo konstruktéra v Kovodíle Praha.

Praha 10 - Strašnice, krematorium

Dostupné v: English | Česky

Krematorium ve Strašnicích bylo postaveno podle návrhu architekta Aloise Mezery. Dne 23. ledna 1932 je slavnostně otevřel tehdejší pražský primátor JUDr. Karel Baxa a svou funkci začalo plnit 4. dubna téhož roku. Během nacistické okupace zde byla tajně spalována těla popravených odbojářů z věznice na Pankráci i z kobyliské střelnice. Strašnické krematorium bylo jedinou stavbou svého druhu v celé Praze až do roku 1954, kdy bylo do provozu uvedeno krematorium v Motole.

Praha 10 - Strašnice, krematorium

Na tomto místě

Tajné seznamy mrtvých

Tajné seznamy mrtvých

František Suchý
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo