Pardubice, hospoda U Zeleného stromu
zájezdní hospoda · Pardubice 146, 533 33 Pardubice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Vezli je kolem nás

Dostupné v: English | Česky

Anna Štichauerová bydlela s rodiči v pardubické zájezdní hospodě U Zeleného stromu. „Dne 24. června roku 1942 přijela od Ležáků kolona nákladních vozů přikrytých plachtami. Dva gestapáci, kteří se chodili bavit k našemu panu domácímu, byli zrovna u něj. My jsme se museli na ty vozy na silnici jít podívat. Z vozů bylo slyšet naříkání žen a dětí. Pamatuji si, že z protějšího domu vyšla paní, která když slyšela, jak děti pláčou, zašla do domu a na tácku přinesla chléb, mléko, nějaký salám a podávala jim to. Z auta vylezl gestapák a hrozil jí pažbou, až jí tácek vyrazil z ruky. Takže to dětem ani ženám nemohla dát. Její manžel vyběhl z domu, měl obavu, že ji také odvezou. Bylo to šokující, ale nikdo nevěděl, co se děje. Poté přijel pán na koni od Chrudimi a křičel: ,Hoří Ležáky!‘ Věděli jsme, co asi osadu postihlo.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Anna Štichauerová

Anna Štichauerová

Narodila se 14. května 1935 v Pardubicích. Její maminka byla v domácnosti, otec pracoval v pardubických Kávovinách. Po obsazení Pardubic Němci Annu nedaleko kasáren přejelo vojenské auto, dva roky ležela v nemocnici. Amputace nohy nakonec nebyla nutná. Bydleli v hostinci U Zeleného stromu, v bytech, které nechal jejich majitel, bývalý námořní důstojník, přestavět ze stájí. Často za ním chodili na návštěvu dva členové gestapa, oba se zúčastnili vypálení Ležáků. Ve svém vyprávění zmiňuje pamětnice příběhy lidí, kteří pomáhali parašutistům ze skupiny Silver A. Vypráví také o roce 1944, kdy se Pardubice staly cílem tří náletů anglo-amerického letectva, které měly vyřadit z provozu místní rafinerii minerálních olejů a letiště. Po válce Anna Štichauerová dochodila obecnou školu a následně vystudovala střední zdravotnickou školu. V roce 1954 začala pracovat jako zdravotní sestra. Do důchodu odešla v roce 1990. V roce 1997 se přihlásila na kurz průvodců a od té doby provádí návštěvníky pardubického zámku.

Pardubice, hospoda U Zeleného stromu

Dostupné v: English | Česky

Zájezdní hospoda U Zeleného stromu se nacházela na pardubické ulici Chrudimská. V roce 1942 po vypálení osady Ležáky tudy sváželi tamější obyvatele do pardubického Zámečku, kde je následně popravili. Majitel hostince nechal stáje přestavět na byty a za druhé světové války mezi jeho časté hosty patřili příslušníci pardubického gestapa. Hostinec byl později zbourán a dnes zde sídlí firma Alupa s.r.o. vyrábějící hliníkové profily a plechy.

Pardubice, hospoda U Zeleného stromu

Na tomto místě

Vezli je kolem nás

Vezli je kolem nás

Anna Štichauerová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo