Praha, Olšanské hřbitovy
pohřeb J. Palacha · Olšanské hřbitovy 130 00 Praha-Praha 3, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Palachova smrt nebyla sebevraždou ze zoufalství

Dostupné v: English | Česky

Jakub Schwarz Trojan byl farářem v Neratovicích-Libiši nedaleko Prahy. Mezi jeho farníky patřil i Jan Palach. Trojan vzpomíná, jak jej viděl o Vánocích roku 1968. „Navštívil sbor s maminkou. Měl zvláštní tvář, která vyzařovala cosi mimořádného, byl dosti bledý, seděl a pak se zúčastnil i večeře Páně.“ Když se muži loučili, Palach farářovi řekl, že církve by za dané situace měly něco dělat. O čtrnáct dní později se Palach zúčastnil pohřbu svého strýce, kde měl Trojan kázání. „Já jsem kázal text z Ježíšova kázání na hoře o tom, že blahoslavení, kteří trpí pro spravedlnost.“ Nedlouho potom, 16. ledna, se Jan Palach upálil na Václavském náměstí. Smrt Jana Palacha podle Trojanových vzpomínek nevyvolala ani v katolické ani v evangelické církvi diskusi o tom, zda Palach může mít křesťanský pohřeb. „Obě církve byly zajedno, že to není sebevražda ze zoufalství, což sebevraždu jako takovou charakterizuje. Díváme se na ni jako na únik ze svíravých okolností života, s nimiž si člověk neví rady, a tak si sáhne na život. Tady bylo jasné, že jde o něco jiného. Šlo o sebezmaření jako znamení, abychom se sebou my ostatní udělali něco pozitivního, co by pomohlo celé české veřejnosti k uchování základních statků - svobody, demokracie…“ V tomto duchu také pan Trojan kázal na pohřbu Jana Palacha, který se stal skutečnou národní manifestací. „Praha snad nezažila, aby tolik lidí lemovalo ulice. Na Staroměstské náměstí jich přišlo možná dvě stě tisíc. Pohnutí a síla, které z lidí vyzařovaly, to bylo skutečně něco neuvěřitelného.“ Rakev s Palachovým tělem vystavili od pátku 24. ledna 1969 v Karolinu, kam se přišly se zemřelým studentem rozloučit desetitisíce lidí. Dopoledne 25. ledna 1969 tryzna pokračovala, krátce po poledni pak začal na nádvoří Karolina smuteční obřad. Odpoledne stejného dne se s Janem Palachem na Olšanských hřbitovech rozloučila rodina a nejbližší přátelé.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jakub Schwarz Trojan

Jakub Schwarz Trojan

Jakub Schwarz Trojan se narodil 11. května 1927 v Paříži, kam dva roky předtím odešli jeho rodiče „na zkušenou“. Od roku 1929 vyrůstal v Československu. Své druhé příjmení, rodné jméno své manželky, přijal dle staré evangelické tradice po uzavření sňatku. Sloužil u PTP, po návratu do civilu se stal farářem, na konci 50. let se významně podílel na vzniku neformálního sdružení evangelických duchovních Nová orientace. Byl farářem nejprve ve Kdyni, poté v Neratovicích-Libiši. Jedním z jeho tamějších farníků byl Jan Palach. Jakub S. Trojan ho po jeho sebeupálení pochovával. V období normalizace pořádal bytové semináře. Roku 1974 byl zbaven státního souhlasu k výkonu duchovenské činnosti, pracoval v různých dělnických profesích. Stal se jedním z prvních signatářů Charty 77. Po roce 1989 byl děkanem Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy. Dodnes tam vede katedru teologické etiky.

Praha, Olšanské hřbitovy

Dostupné v: English | Česky

Rozloučení se studentem Janem Palachem, který se 16. ledna 1969 zapálil na protest proti pokračující okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, trvalo dva dny. Rakev s Palachovým tělem byla od pátku 24. ledna vystavena v Karolinu, rozloučit se přišly desetitisíce lidí. Dopoledne 25. ledna tryzna pokračovala, krátce po poledni začal na nádvoří Karolina smuteční obřad. Odpoledne téhož dne se s Janem Palachem na Olšanských hřbitovech rozloučila rodina a nejbližší přátelé. Svaz vysokoškolského studentstva Čech a Moravy původně navrhoval, aby byly ostatky uloženy na Slavíně, nezískal k tomu však souhlas oficiálních míst.

Praha, Olšanské hřbitovy

Na tomto místě

Palachova smrt nebyla sebevraždou ze zoufalství

Palachova smrt nebyla sebevraždou ze zoufalství

Jakub Schwarz Trojan
Poslední vzplanutí před normalizací

Poslední vzplanutí před normalizací

Věra Roubalová-Kostlánová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo