Praha, Novákových 3
dům byl zbořen · Novákových 351/3, 180 00 Praha-Praha 8, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Nevěděl jsem, komu jídlo nosím

Dostupné v: English | Česky

Ulice Novákových dostala své pojmenování po rodině, která zde v domě č. 3 žila. Manželé Novákovi měli tři děti. Během druhé světové války se zapojili do odbojové činnosti ve skupině, která nesla jméno po jejich dceři - Jindra.

Skupina pomáhala během operace Anthropoid s přípravou i realizací atentátu na R. Heydricha. Bohuslav Bubník vzpomíná na návštěvy u pana Nováka: „Já jsem tam začal pravidelně docházet až tak v lednu, únoru 1942, když jsme se s bratrem Novákem bavili o tom, že jsou napojeni na parašutisty z Anglie a že by potřebovali pomoc hlavně ohledně zásobování.“

Bohuslav Bubník jezdil k Novákům pravidelně vždy s balíčkem potravin. Sám k tomu dodává: „Jedno je ale jisté, my jsme se o pravém účelu parašutistů dozvěděli až toho 27. května 1942, když byl atentát uskutečněn.“ Po atentátu byli Novákovi odhaleni a všichni, včetně dětí, popraveni. Bohuslav Bubník byl zatčen a vyslýchán, ale nakonec propuštěn.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Bohuslav Bubník

Bohuslav Bubník

Bohuslav Bubník se narodil v roce 1918 v Mělníku. V Mělníku absolvoval obecnou i měšťanskou školu a chodil zde i na Vyšší ovocnicko-vinařskou školu. Začal studovat Vysokou školu zemědělského a lesního inženýrství v Praze. Když zavřeli vysoké školy, začal pracovat, nejdříve v Mělníku a posléze v Praze, ve Svazu pro drůbež, vejce a med v kontrolním oddělení. Tato práce znamenala cestování po hospodářských družstvech a mlékárnách po celém protektorátu a vykupování a zajišťování distribuce potravin. Od pěti let byl členem Sokola, zúčastnil se mnoha soutěží a připojil se k odboji, který organizovala sokolská organizace (jen v Mělníce skupina čítala kolem 100 lidí).

Bohuslav měl přístup k potravinám a cestoval po republice, takže zpočátku se jeho činnost zaměřovala na využití těchto možností, později, po rozpuštění Sokola, se bývalý náčelník Augustýn Rebec, který udržoval skupinu v pospolitosti, navázal na kontakt Václava Nováka, který je v polovině roku 1941 vyzval ke spolupráci s odbojem. Bohuslav Bubník dělal jakousi spojku, informoval o pohybech německých vojáků, zásobování. Posléze je Novák zapojil do činnosti související s parašutisty. O atentátu na Heydricha se dozvěděl až po jeho spáchání.

Za tuto činnost byl 24. července 1942 zatčen, vyslýchán, ale naštěstí nepovolil, nic nepřiznal a 15. srpna 1942 byl propuštěn. Po propuštění (byl propuštěn pouze on s Ottou Panešem, ostatní se nevrátili) byl opatrný, ale po nějaké době se opět přidal do odboje. V kokořínských lesích pomáhali lidem, kteří se tam schovávali. Na konci války shromažďoval zbraně, aby mohl aktivně pomoci osvobozovacím armádám.

Po válce se pokoušel oživit Sokol, ale kvůli politické situaci to nebylo možné. V roce 1953 začal pracovat ve Vitaně. V roce 1954 pracoval na státním statku a posléze na okresní zemědělské správě. Po válce si dodělal při zaměstnání školu (v 50. letech mu dělali problémy, a tak si školu dodělal až v 60. letech). Po revoluci v listopadu 1989 však aktivně usiloval o obnovu Sokola a stal se starostou župy. Posléze, vzhledem k vysokému věku, se postu vzdal a ponechal si post místostarosty pro ekonomické záležitosti. Dále je předsedou základní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu, členem okresního výboru a členem Československé obce legionářské.

V roce 2008 získal Řád TGM, který mu udělil prezident České republiky Václav Klaus. Bohuslav Bubník zemřel 15. března roku 2012 ve věku nedožitých 94 let.

Praha, Novákových 3

Dostupné v: English | Česky

Na místě dnešní budovy Komerční banky stával činžovní dům pavlačového typu. V něm žil Václav Novák se svou ženou Marií a dětmi Aničkou, Slávkou, Jindřiškou a Václavem. Celou rodinu Novákových nacisté po atentátu na Heydricha popravili, protože poskytovali pomoc parašutistům Gabčíkovi a Kubišovi.

Praha, Novákových 3

Na tomto místě

Nevěděl jsem, komu jídlo nosím

Nevěděl jsem, komu jídlo nosím

Bohuslav Bubník
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo