Svatobořice - Mistřín
bývalý internační tábor · Vrbátky 317/1, 696 04 Svatobořice-Mistřín, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Házeli po mně shnilou řepou

Dostupné v: English | Česky

V dubnu 1947 dostali rodiče Ingeborg Cäsarové úřední výzvu, aby se jako Němci připravili k odsunu. Za poslední peníze pak celá rodina odjela do Kyjova, kde však na ně místo vlaku směřujícího do Německa čekal nákladní vůz, který je odvezl do internačního tábora ve Svatobořicích. Pamětnice, které tehdy bylo deset let, takto vzpomíná na své první dojmy po příjezdu: „Viděli jsme věže, dvojitý plot a mezi tím ještě natažené dráty. Už to byl hrozný pohled. Byli tam samí staří lidé, v každé rodině byl někdo nemocný nebo postižený.“ V táboře nebyly žádné děti, a Inge tak neměla kamarády, se kterými by si mohla hrát. Nenašla je ani ve vsi, kam chodila do školy. Ihned po vyučování se musela vracet do tábora, ale to bylo vlastně její štěstí, protože české děti se k ní chovaly velmi hrubě. „Denně mě pronásledovaly. Házely po mně aktovkami, a když neměly nic jiného, tak shnilou řepou,“ vzpomíná na školu Ingeborg Cäsarová. „Jednou o přestávce přišla do třídy učitelka, zrovna když na mě děti plivaly. Já jsem jí říkala: ,Vidíte, co mi dělají?‘ A ona odpověděla: ‚Však ty jsi vinna!‘ Nevěděla jsem proč a za co.“ V srpnu 1949 byla rodina Cäsarova po více než dvou letech ze svatobořického tábora konečně propuštěna.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Ingeborg Cäsarová, rozená Przybylová

Ingeborg Cäsarová, rozená Przybylová

Narodila se 2. září 1936 v Bohumíně. Její otec i matka měli německou národnost a po válce byla rodina internována – nejprve otec v Ostravě a od dubna 1947 pak celá rodina ve Svatobořicích. Tam byla malá Ingeborg jediným dítětem v táboře. Neměla si s kým hrát a navíc musela snášet šikanu českých spolužáků ve škole. V otřesných podmínkách svatobořického lágru rodina žila až do srpna 1949, kdy byla převezena do internace v Mohelnici. Tam kvůli velmi špatné lékařské péči a neléčenému diabetu přišel otec o nohu. Przybylovi byli propuštěni až v listopadu 1955 a otec pak zakrátko na následky nemoci zemřel. Pamětnice pracovala jako zdravotní sestra. Provdala se za Jana Cäsara, se kterým má dvě děti.

Svatobořice - Mistřín

Dostupné v: English | Česky

Za první světové války byla ve Svatobořicích zřízena baráková kolonie pro uprchlíky z Haliče. Ve 20. a 30. letech tam byl chorobinec a po okupaci nacistickým Německem byl v těchto objektech zřízen internační tábor pro občany židovského původu a politické vězně. Většinou šlo o příbuzné osob české národnosti, které za války uprchly do zahraničí a bojovaly ve spojeneckých armádách. Podle odhadů táborem prošlo více než 2600 lidí a průměrně jich v něm žilo 1200. Po válce sloužil několik let jako internační středisko pro nemocné a tzv. přestárlé Němce. Dnes se budovy bývalého tábora nacházejí v objektu textilky.

Svatobořice - Mistřín

Na tomto místě

Házeli po mně shnilou řepou

Házeli po mně shnilou řepou

Ingeborg Cäsarová, rozená P…
Krásná Kleopatra

Krásná Kleopatra

Drahoslava Lošťáková
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo