Rovnost
bývalý komunistický vězeňský tábor · Rovnost 72, 363 01 Jáchymov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Ten vozík prolítl kolem

Dostupné v: English | Česky

Rovnost byla posledním lágrem v řadě těch, v nichž si Jan Haluza „kroutil“ trest. Fáral zde v dole. „Vozík, hunt, na kterém se vozila uranová ruda, jsem musel vytáhnout třeba tři čtyři kilometry do kopečka až k čelbě, kde se střílelo. Tam se vozík naložil a my jsme ho sváželi dolů. To bylo tzv. odbíhání. Měli jsme železné trubky, které jsme strkali mezi kola, abychom vozíky přibrzdili.“ Nezřídka se stávalo, že se převážené vozíky utrhly. „Jednou se spustil křik, že se utrhl vozík, tak jsme okamžitě odskakovali a hledali místo, kde se schovat. Já jsem byl na celkem dobrém místě, ale můj kamarád se neměl kde schovat.“ Hrůzostrašná situace nakonec tragédií neskončila. „Vozík prolítl kolem něho a nic mu neudělal.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jan Haluza

Jan Haluza

Jan Haluza se narodil 12. července 1914 ve Šternově, dnešním Újezdu u Brna. Od mládí se intenzivně věnoval sportu, stala se z něj atletická legenda, přivezl si medaile z katolických olympiád ve Vídni a Lublani, vybojoval mnoho rekordů a mistrovských titulů. Běhal za Atletický klub Baťa Zlín, kde se setkal s Emilem Zátopkem, jehož se stal prvním a jediným trenérem. Po únoru 1948 mu KSČ nabídla členství ve straně, on odmítl. Následně byl zatčen, obviněn z přípravy úkladů o republiku a z hospodářské špionáže. Odsoudili jej k šesti letům žaláře. Poté byl obviněn ještě z členství ve skupině Milady Horákové a mučen elektrickým proudem v Uherském Hradišti. Bezvýsledně. Kromě několika věznic prošel i lágry, například Vykmanovem, Eliášem, Mariánskou. V táboře Bratrství jej obvinili ze špionáže, za což mu hrozil trest smrti. Při vyšetřování jáchymovské špionáže se nakazil tyfem, dvaadvacet dní blouznil a dočasně ztratil paměť. Po propuštění na svobodu v roce 1954 vykonával manuální zaměstnání a teprve v 60. letech se mohl začít věnovat právnické praxi. Po listopadu 1989 byl oceněn řadou vyznamenání, např. Zlatou medailí za čestný běh životem.

Rovnost

Dostupné v: English | Česky

Tábor vznikl po druhé světové válce a byl určen pro válečné zajatce. Do správy Sboru vězeňské stráže Ostrov byl předán v září 1949. Političtí, kriminální i retribuční vězni pracovali na šachtě Rovnost, kam denně chodili koridorem z ostnatého drátu. Šachta dosahovala hloubky přes 660 metrů a byla tak nejhlubší na Jáchymovsku. Rovnosti velel nechvalně proslulý František Paleček, který sadisticky týral vězně, nechával je například stát dlouhé hodiny po kolena ve sněhu.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo