Kralupy u Chomutova
zaniklá obec · Kadaň 373, 432 01 Kadaň, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Protičeské manifestace v Kralupech

Dostupné v: English | Česky

Nepokoje v Sudetech už narůstaly, když se rodina Daňkových stěhovala do Kralup u Chomutova. Otec byl učitel a získal místo v kralupské škole. Od září roku 1937 nastupoval. Tehdy už byli Němci v pohraničí pod ideologickým vlivem Konráda Henleina a jeho strany Sudetendeutsche Partai. Napětí mezi Čechy a Němci v pohraničí rostlo. Václavu Daňkovi bylo tehdy osm let a přivezl si s sebou do Kralup nové kolo, které o prázdninách dostal k narozeninám. "Projel jsem se na něm po náměstí a z několika uliček se vyřítili němečtí kluci. Byli starší než já, patřili k Hitlerjugend. Shodili mě z kola a zbili mě. A tím to začalo," vypráví Václav Daněk. Asi o měsíc později proběhla před kralupskou školou demonstrace. "Volali: 'Hier ist deutsches Reich! Gehen sie in Böhmen!' A podobně. A Henleinovo heslo 'Arbeit und Brot!' Tu demonstraci vedla spodina, lidi, kteří nepracovali, nositelé myšlenky násilí, jak to tak vždycky bývá," vypráví pamětník. "Náš školník byl Němec, ale sociální demokrat, ne nacista. Dívali jsme se na to srocení společně z okna školy a školník otevřel okno, vzal dva bochníky chleba, připravené pro školní děti, hodil je dolů a volal: 'Hier haben sie Brot! Tady máte chleba. A jakápak práce? Ty pracuješ v Poldovce, ty v Mannesmannce,' ukazoval na ně, 'tak jakápak práce?' Oni se začali smát, přestali být jednotní a manifestace ochabla a rozešla se. Ale potom, za rok, už během mobilizace, přišla ta druhá, večerní a to už jsme utíkali." Tehdy otec musel použít svoji služební zbraň, aby zabránil útoku na školu. Sotva přijela policie a dav rozehnala, narychlo se Daňkovi vypravili a odjeli do jižních Čech k příbuzným.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Václav Daněk

Václav Daněk

Básník a překladatel Václav Daněk se narodil 9. července 1929 v Praze. Jeho rodiče byli učitelé, ochotnicky hráli divadlo. Pamětník vyrůstal v jižních čechách, odkud rodina v roce 1937 přesídlila do Kralup u Chomutova, po záboru Sudet v roce 1938 se rodina vrátila zpátky do jižních Čech (Bošilec, Frahelž, Veselí nad Lužnicí aj.). Václav Daněk navštěvoval reálné gymnázium v Táboře (1940–1945) a v Chomutově (maturoval v roce 1948). Od mládí se u něj projevoval pěvecký a literární talent. V letech 1949–1951 byl hercem a zpěvákem v pražském Divadle na Fidlovačce a zároveň studoval u sólisty Národního divadla Zdeňka Otavy zpěv. Pak dal ale přednost literární práci a přihlásil se ke studiu dramaturgie na Divadelní fakultě AMU (1950–1954). Od roku 1954 až do penze (1994) pracoval jako redaktor Československého a později Českého rozhlasu v Praze. V roce 1968 spoluzaložil Experimentální studio a o dvacet let později na něj navázal Audio studiem a čtyři roky ho vedl. Manželka Václava Daňka Ludmila Dušková (1932–2010) byla překladatelka a dlouholetá redaktorka revue Světová literatura a nakladatelství Odeon. Společně udržovali intenzivní kontakty se sovětskými spisovateli a jejich (často zakázaná) díla přiváželi do Čech.

Kralupy u Chomutova

Dostupné v: English | Česky

Kralupy u Chomutova, dříve Německé Kralupy, byly původně starou slovanskou osadou na potoce Hutná, v nadmořské výšce kolem 330 m. Ležely téměř 8 km jihozápadně od Chomutova. Původní název byl Korolupy a znamenal ves lidí, kteří loupali kůru. Od 50. let 19. století se u obce těžilo černé uhlí. V roce 1930 zde žilo 63 Čechů a přes poměrně malé procento českých obyvatel zde byla v lednu 1926 otevřena jedna třída české školy a v roce 1929 druhá třída. Český život skončil v Kralupech Mnichovem, ale po druhé světové válce se sem zase vrátil, německé obyvatelstvo bylo většinou odsunuto a počet nových obyvatel se pohyboval kolem 800. K 1. 1. 1967 byl ukončen provoz na zdejším dole Ludmila a začala se připravovat likvidace obce kvůli těžbě. Život obce byl úředně ukončen k 1. 10. 1976.

Kralupy u Chomutova

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo