Operace Anthropoid
Byt Josefa a Marie Svatošových
Melantrichgasse · Melantrichova 463/15, Staré Město, 110 00 Praha-Praha 1, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Poprava Josefa a Marie Svatošových

Dostupné v: English | Česky

Na jaře 1942 se v tomto domě ukrývali Adolf Opálka a Karel Čurda i Josef Gabčík. Na místo útoku do Libně si parašutisté nesli zbraně v aktovce, která patřila Josefu Svatošovi a která byla na místě činu zajištěna a následně vystavena v obchodě Baťa na Václavském náměstí. Bezprostředně po akci se zde 27. května 1942 po jedenácté hodině stavil Josef Gabčík, který se zde převlékl a umyl. Dne 16. června 1942 sem z úkrytu v Nové Hlíně přijel Karel Čurda a odtud odešel na gestapo do Petschkova paláce. Po jeho zradě byla většina pomocníků, včetně celé rodiny Svatošových, zatčena a později popravena.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jiří Padevět: Průvodce protektorátní Prahou

Jiří Padevět: Průvodce protektorátní Prahou

Text vztahující se k tomuto místu byl převzat z knihy Jiřího Padevěta „Průvodce protektorátní Prahou“, kterou v roce 2013 vydalo nakladatelství Academia. Publikace zavede zájemce na místa konspiračních schůzek odbojářů, do bytů rodin podporovatelů parašutistů připravujících atentát na Reinharda Heydricha, do kanceláří krycích firem Sicherheitsdienstu, do tajné porodnice zřízené gestapem, na místa, kde trpěli pražští židé, do podzemí, kde nacisté připravovali výstavbu podzemních továren, do sálů, kde se scházeli čeští fašisté a na barikády a velitelská stanoviště Pražského povstání. Zároveň ukáže, že i během okupace byla Praha místem, kde i přes nacistický útlak existovaly ostrůvky svobody a kulturního života. Publikace je doplněna velkým množstvím dosud nezveřejněného obrazového materiálu a přehlednými mapkami.

Byt Josefa a Marie Svatošových

Dostupné v: English | Česky

Zde se na jaře 1942 skrývali parašutisté Adolf Opálka (Out Distance), Jozef Gabčík (Anthropoid) a Karel Čurda (Out Distance). Karel Čurda se tady scházel a Adolfem Opálkou i po svém přestěhování do Lumírovy ulice. V aktovce Josefa Svatoše nesl Jan Kubiš na místo atentátu svůj samopal Stengun. Karel Čurda zde tuto aktovku s největší pravděpodobností viděl, protože na gestapu ji později bezpečně poznal.

V bytě se krátce zastavil bezprostředně po útěku z místa atentátu 27. května 1942 okolo 11.00 Josef Gabčík, umyl se a převlékl. Podle vyšetřovací zprávy gestapa odešel Josef Gabčík v kabátě a čepici Josefa Svatoše.

Dne 16. června 1942 sem přišel hned po svém návratu do Prahy Karel Čurda a rovnou odsud odešel před polednem do Petschkova paláce, kde se dobrovolně přihlásil a vypověděl vše o svém výsadku a dosavadních pomocnících parašutistů. Vyzradil úkryt u Svatošových, Hanu a Václava Krupkovy z Pardubic, manžele Moravcovy z Biskupcovy ulice a všechny, kteří ho ubytovali v protektorátu.

Manželé Svatošovi byli s celou rodinou téhož dne zatčeni a všech šest členů rodiny bylo popraveno v KT Mauthausen 24. října 1942. V průjezdu domu je umístěna pamětní deska.

Byt Josefa a Marie Svatošových

Na tomto místě

Jiří Padevět: A Guide to Pr…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo