Svatobořice, Mistřín
internment camp · Vrbátky 317/1, 696 04 Svatobořice-Mistřín, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Krásná Kleopatra

Dostupné v: English | Česky

V září roku 1942 byla Drahoslava Lošťáková se sestrou Libuší a matkou po příjezdu do internačního tábora Svatobořice přidělena do baráku číslo 3, který byl v ženské, horní části tábora. Každý barák měl svého velitele z řad vězňů. Drahoslava Lošťáková vzpomíná, že na trojce jím byla krásná žena, které nikdo neřekl jinak než Kleopatra. Ta prý díky své kráse zachránila mladé dívky z baráku před zneužitím gestapáky. „Naše velitelka baráku byla Kleopatra, která nás zachránila před gestapáky. Oni okamžitě dali zvlášť do té sborovny mladý holky do dvaceti let. Měly jsme být k ruce těm gestapákům. Jenomže dole velitelka baráku, překrásná ženská, takovou neuvidíte. Krásný přirozený rusý vlasy a oči zelený jak trávník a ta byla okamžitě těch gestapáků. Ta nás před nimi zachránila.“ V táboře byla Drahoslava Lošťáková internována až do 14. dubna 1945, kdy byla propuštěna.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Drahoslava Lošťáková

Drahoslava Lošťáková

Drahoslava Lošťáková, rozená Dostálová, se narodila v roce 1922 v Olomouci. Její bratr František v květnu 1939 utekl z okupované země do Francie. Po kapitulaci Francie byl evakuován do Velké Británie, kde se stal pilotem 311. čs. bombardovací perutě. V ostrovní zemi byl necelé tři roky, a dokonce se tam i oženil a měl dceru Josefínu. Nakonec však při cvičném letu 24. dubna 1943 zahynul. V roce 1942 byla Drahoslava Lošťáková jako celý ročník 1922 povolána na totální nasazení do Steyru v Rakousku. Při návratu domů na vlastní žádost byla i s rodiči a sestrou zatčena a internována ve Svatobořicích. Po atentátu na Heydricha byli totiž v rámci Akce E (Emigranten) zatčeni a uvězněni blízcí příbuzní mužů, kteří utekli do zahraničí a byli podezřelí ze vstupu do spojeneckých vojsk. Zatímco sestra Libuše byla po půl roce kvůli těžkému zánětu pohrudnice propuštěna, pamětnice a její matka Josefa byly ve Svatobořicích internovány až do konce války. Otec Alois byl od rodiny oddělen a odvezen do Brna a potom do Osvětimi, kde 25. února 1943 zahynul. Dne 14. dubna 1945 byla Drahoslava Lošťáková i s maminkou z tábora propuštěna. Po válce vystřídala několik povolání a dnes žije v Uherském Hradišti.

Svatobořice, Mistřín

Dostupné v: English | Česky

During WWI, a hut encampment was built in Svatobořice for refugees from Galicia. In the 1920s and 30s, the place served as a sick house, and during the occupation the location was transformed into an internment camp for citizens of Jewish descent and for political prisoners. These were usually the relatives of Czech nationals who had fled abroad during the war and were fighting in the Allied armies. Estimates suggest more than 2,600 people were interned in the camp, with an average of 1,200 people living there at once. In the years following the war the place served as an internment centre for sick and “overly old” Germans. Today, the buildings are part of a textile mill.

Svatobořice, Mistřín

Na tomto místě

Házeli po mně shnilou řepou

Házeli po mně shnilou řepou

Ingeborg Cäsarová, rozená P…
Krásná Kleopatra

Krásná Kleopatra

Drahoslava Lošťáková
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo