Praha 3 - Vinohrady, náměstí Jiřího z Lobkovic
Náměstí Jiřího z Lobkovic 2311/16, 130 00 Praha-Praha 3, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Náměstí Jiřího z Lobkovic

Dostupné v: English | Česky

Budovu školy na náměstí Jiřího z Lobkovic využívala na jaře 1945 německá armáda jako kasárna, podobně jako většinu ostatních školních budov v Praze. Posádka zde čítala přibližně 600 mužů. Po poledni 5. května Němci ze školy rozestavili hlídky v parku před budovou. Povstalcům se podařilo pancéřovou pěstí zničit německé kulometné hnízdo v bazénku v parku.

 

V noci na 6. května vybudovali povstalci barikádu v hlavním vchodu na Olšanské hřbitovy a v okolních ulicích. Odpojili také posádce školy elektřinu a vodu. Celý den 6. května trvala na náměstí Jiřího z Lobkovic patová situace, protože proti dobře vyzbrojené přesile Němců nemělo smysl útočit a ani Němci ve škole neznali sílu obléhatelů. Obléhání koordinoval pplk. Sklenář a jeho Vojenské velitelství Vinohrady-východ, svou 2. četu, nasazenou u hlavního vchodu do Olšanských hřbitovů, mu zapůjčil velitel strašnického podúseku Votická, škpt. Miroslav Procházka.

 

V jednu hodinu po půlnoci 7. května dorazily k náměstí Jiřího z Lobkovic 1. a 6. rota 1. pluku 1. divize Ozbrojených sil Výboru pro osvobození národů Ruska (vlasovci) a povstalecká obrněná jednotka nadporučíka Neubauera. Společně s pplk. Sklenářem vypracovali jejich velitelé podrobný plán útoku na budovu školy. Těsně před zahájením útoku se německá posádka v 7.30 ráno vzdala. Likvidace silné německé posádky ulevila týlu vršovických povstalců a zabezpečila spojení se Strašnicemi.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Praha 3 - Vinohrady, náměstí Jiřího z Lobkovic

Dostupné v: English | Česky

Budovu školy na náměstí Jiřího z Lobkovic využívala na jaře 1945 německá armáda jako kasárna, podobně jako většinu ostatních školních budov v Praze. Posádka zde čítala přibližně 600 mužů. Po poledni 5. května Němci ze školy rozestavili hlídky v parku před budovou. Povstalcům se podařilo pancéřovou pěstí zničit německé kulometné hnízdo v bazénku v parku. V noci na 6. května vybudovali povstalci barikádu v hlavním vchodu na Olšanské hřbitovy a v okolních ulicích. Odpojili také posádce školy elektřinu a vodu. Celý den 6. května trvala na náměstí Jiřího z Lobkovic patová situace, protože proti dobře vyzbrojené přesile Němců nemělo smysl útočit a ani Němci ve škole neznali sílu obléhatelů. Obléhání koordinoval pplk. Sklenář a jeho Vojenské velitelství Vinohrady-východ, svou 2. četu, nasazenou u hlavního vchodu do Olšanských hřbitovů, mu zapůjčil velitel strašnického podúseku Votická, škpt. Miroslav Procházka. V jednu hodinu po půlnoci 7. května dorazily k náměstí Jiřího z Lobkovic 1. a 6. rota 1. pluku 1. divize Ozbrojených sil Výboru pro osvobození národů Ruska (vlasovci) a povstalecká obrněná jednotka nadporučíka Neubauera. Společně s pplk. Sklenářem vypracovali jejich velitelé podrobný plán útoku na budovu školy. Těsně před zahájením útoku se německá posádka v 7.30 ráno vzdala. Likvidace silné německé posádky ulevila týlu vršovických povstalců a zabezpečila spojení se Strašnicemi.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo