Bohušovice nad Ohří
Družstevní 328, 411 56 Bohušovice nad Ohří, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Jídlo pro terezínské vězně

Dostupné v: English | Česky | Deutsch

Za války procházely dnešní Masarykovou ulicí v Bohušovicích transporty vězňů z nedalekého terezínského ghetta. V místě, kde se Masarykova ulice křížila s Družstevní, vbíhaly děti vybavené taškami s jídlem do pochodujících transportů, schovávaly se mezi vězně a rozdávaly jim jídlo. Dělo se to pravidelně, když transport doprovázeli čeští četníci. Skupina místních obyvatel totiž byla o transportech tajně informována. Jednou se však akce nepovedla. Taťána Bubníková, jedno z dětí, které do transportů vbíhaly, vypráví: „Němci zjistili, co děláme, a tak vyměnili stráže. Místo českých šly německé. My jsme jako vždycky vběhli do transportu, nikdo nic netušil. Maminka s dalšími taškami čekala o kus dál, a když nám je podala, tak nás četníci zatkli. S namířenými puškami nás všechny odvedli na nádraží. Tam nás postavili do řady s tím, že nás postřílejí.“ Následoval výslech, vysvětlování. Pamětnice dodnes nevěřícně kroutí hlavou nad tím, že z této situace vyvázli živí a zdraví: „Vůbec nevím, jak to tenkrát maminka vysvětlila, ale nakonec nás propustili.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Taťána Bubníková, rozená Kalinová

Taťána Bubníková, rozená Kalinová

Narodila se 12. září 1931 v Praze do krejčovské rodiny. Vyrůstala v Bohušovicích nad Ohří, kde ji na základní škole zastihla okupace. Ve svých jedenácti letech tajně rozdávala jídlo lidem z transportů do Terezína a přebírala vzkazy pro jejich příbuzné a známé. Tuto ilegální činnost prováděli i oba její rodiče, hlavně však matka, která v době války ještě porodila dva chlapce. Taťána v roce 1945 začala studovat na obchodní škole v Litoměřicích. Po nástupu komunistického režimu měla jako dcera živnostníka, která odmítala vstoupit do strany, problémy se sháněním zaměstnání. V roce 1953 se provdala za Bohuslava Bubníka a odstěhovala se s ním do Mělníka. Po roce 1989 se manželé Bubníkovi, kteří vychovali dvě děti, podíleli na obnově Sokola.

Bohušovice nad Ohří

Dostupné v: English | Česky | Deutsch

Bohušovice nad Ohří leží převážně na levém břehu řeky v těsném sousedství Terezína a zhruba 5 kilometrů jižně od Litoměřic. Statut města byl Bohušovicím poprvé udělen roku 1920, ale za druhé světové války jej německé okupační úřady zrušily. Městem se pak Bohušovice znovu staly až 6. října 1998. Za války až do doby, než nacisté vybudovali železniční vlečku do Terezína, v Bohušovicích vystupovali transportovaní Židé. Na nádraží se seřadili do pětistupů a do terezínského ghetta pokračovali pěšky.

Bohušovice nad Ohří

Na tomto místě

Jídlo pro terezínské vězně

Jídlo pro terezínské vězně

Taťána Bubníková, rozená Ka…
Železničář, který pomáhal Židům v ghettu přežít

Železničář, který pomáhal Židům v ghettu přežít

Eva Roubíčková
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo