Plzeň, Pilsner Urquell brewery
U Prazdroje 64/7, 301 00 Plzeň-Plzeň 3, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Kdo přijde dřív?

Dostupné v: English | Česky

Na konci války byl tehdy dvacetiletý Oldřich Babka přímým účastníkem událostí května 1945 v rodné Plzni. Na pokyn svého známého, odbojáře Karla Šindlera, hlídal spolu se třemi kamarády dům v místě dnešních Štruncových sadů, ve kterém byla ukryta ukořistěná vysílačka. Strážci vysílačky, z níž Šindler později odvysílal prohlášení „Svobodná Plzeň hovoří“, poslouchali výstřely, které přicházely přes řeku z areálu pivovaru, a se strachem čekali, zda přijdou Němci. Místo nich však přijeli Američané v obrněném voze: „Zastavili nedaleko pivovaru a otočili k němu věž tanku směrem. Pozorovali jsme je z asi stometrové vzdálenosti ze Štruncových sadů, schováni za terénní vlnou. Necítili jsme se jako hrdinové, protože ve městě i v pivovaru se stále střílelo. Kdyby místo Američanů přišli Němci, tak by nás utloukli.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Oldřich Babka

Oldřich Babka

Oldřich Babka se narodil 31. května 1925 v Plzni. Jeho otec pracoval u Státních drah a měl za sebou zkušenost italského legionáře z první světové války. Pamětník prožil dětství v Plzni na Letné a později na plzeňském Petrohradě. Studoval reálné gymnázium na Mikulášském náměstí. V roce 1943 byl spolu s několika spolužáky nuceně nasazen k Technische Nothilfe (TN) v Plzni. V jejích řadách se účastnil především budování protiletecké obrany města a okolí a ženijních prací, tedy odklízení následků útoků amerického letectva na Plzeň. Současně udržoval kontakt s rodinou a vrstevníky, mj. i s odbojovou skupinou Karla Šindlera „Kolo na Střele“. V závěrečných dnech války se jednotky TN ponechané bez dozoru rozpadly. Oldřich Babka se zúčastnil ochrany vysílačky ve Štruncových sadech, ze které Karel Šindler poprvé vysílal: „Svobodná Plzeň hovoří!“ Patřil k dobrovolníkům, kteří udržovali pořádek ve sběrném táboře Němců na Karlově. V polovině května 1945 odjel do Prahy a zapojil se do spontánního úklidu budov a kolejí Univerzity Karlovy. V září 1945 začal na vysoké škole v Praze studovat lesnictví. V roce 1948 se zúčastnil studentského průvodu na Pražský hrad, který rozehnala policie a Lidové milice. Oldřich Babka byl zatčen a týden držen ve Štefánikových kasárnách. Po propuštění mu revoluční výbor na škole doporučil odložit závěrečnou státní zkoušku. V roce 1948 se Oldřich Babka oženil s Věrou Krásnou a o dva roky později se jim narodila dcera Věra. Pamětník našel zaměstnání v Lesprojektu v Plzni. Později působil v komisi lidové kontroly krajského národního výboru. V roce 1968 musel výbor rezignovat a jeho členové upadli v nemilost. Tím také skončila pamětníkova kandidatura na členství v KSČ. Oldřich Babka těžko hledal zaměstnání. Nejprve dostal místo v Cenovém úřadu v Plzni a později pracoval v kontrolním oddělení Prefy Přeštice. Zde setrval až do důchodového věku.

Plzeň, Pilsner Urquell brewery

Dostupné v: English | Česky

The construction of the Pilsner Urquell brewery commenced in September 1839 and was completed three years later. The first brew was made there on 5 October 1842. Its recipe is known and used worldwide as Pilsner style beer nowadays, rightfully referred to after its place of origin. The extensive premises of the Pilsner Urquell brewery comprise a complex of structures, two of which – the Jubilee Gate and the Water Tower – were included in the cultural heritage list of the Czech Republic in 2008.

Plzeň, Pilsner Urquell brewery

Na tomto místě

Kdo přijde dřív?

Kdo přijde dřív?

Oldřich Babka
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo