Nový Přerov
Nový Přerov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Případ zavražděného Michala Kocha

Dostupné v: English | Česky

Hlavními aktéry této kauzy byli partyzánští rádobyhrdinové, kteří si na sklonku války a v prvních poválečných měsících dokazovali vlastní „statečnost“ brutalitou vůči nepohodlným osobám. Smrt Michala Kocha patrně mají na svědomí tři partyzáni, kteří začali dělat pořádek v Novém Přerově. Kochův synovec stejného jména vzpomíná na tragickou událost takto: „Mému strýci bylo 27 let. Vystudoval gymnázium a v Přerově chodil s dívkou. Nejspíš už při studiu začal pracovat u českých četníků. Partyzáni, kteří přišli do Přerova, dělali machry, a za obraz Panny Marie mu dali postříbřenou zbraň. Tehdy však bylo vyhlášeno, že se všechny zbraně musí odevzdat. Tak ho i s rodiči vzali na faru a zavřeli je tam. Fara byla hned vedle nás, a tak jsme viděli, co s nimi dělají. Dědovi a babičce upalovali svíčkou nehty a sadisticky mučili i jejich syna. Když ho ukázali rodičům, babička řekla: ´Miho, co jsi nám to udělal?´ Zjistili, že Michal už nemůže ani mluvit, protože mu uřízli jazyk. Byl celý modrý, dotlučený... Strýce umučili, do rána ho pověsili na klice. Na trakaři ho pak odvezli na hřbitov.“ Podle úřední verze spáchal Michal Koch sebevraždu.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Michal Koch

Michal Koch

Narodil se roku 1936 v Novém Přerově. Většinu obyvatel této jihomoravské obce, ležící u hranic s Rakouskem, tvořili moravští Chorvati. Patří k nim i Michal Koch, který dodnes ovládá svůj mateřský jazyk – chorvatštinu. Jeho rodiče měli šest dětí, z nichž dvě zemřely v útlém věku, a Michal byl z ostatních nejstarší. Po připojení oblasti k Říši se na Chorvaty vztahovala branná povinnost a v roce 1944 musel narukovat i Michalův otec Tomáš Koch. Přidal se však k italským partyzánům a z války se vrátil s řadou vyznamenání. Po návratu domů zjistil, že jeho bratra umučili "partyzáni", kteří po skončení války ovládli moravské pohraničí. Tomáš Koch se zasazoval o to, aby Chorvati mohli zůstat ve svých domovech, a v roce 1948 byl kvůli tomu zatčen. Jeho rodinu pak násilně vystěhovali do Vojtíškova. Michal Koch se usadil v severomoravských Hanušovicích.

Nový Přerov

Dostupné v: English | Česky

Nový Přerov (chorvatsky Nova Prerava) je jihomoravská obec, ležící v těsné blízkosti hranice s Rakouskem. Od 16. století do roku 1948 tvořili většinu místních obyvatel Chorvati. Na přelomu 40. a 50. let však byli prohlášeni za politicky nespolehlivé a násilně vystěhováni do moravského vnitrozemí.

Nový Přerov

Na tomto místě

Kosení na minovém poli

Kosení na minovém poli

Jakob Gregor
Případ zavražděného Michala Kocha

Případ zavražděného Michala Kocha

Michal Koch
Vesnice na hranicích

Vesnice na hranicích

Josef Kusmič
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo