Vyvalte sudy, Američané jsou v Plzni!
Plzeň, Nová Hospoda
dům rodiny Dembovských · Nová Hospoda, 318 00 Plzeň-Plzeň 3, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Američtí vojáci ze mě udělali kuřáka

Dostupné v: English | Česky

Luděk Dembovský vzpomíná, jak se v květnu 1945 do jejich domu v Nové Hospodě nastěhovali vojáci americké armády. Museli totiž zajistit celé osvobozené území a dům si vybrali jako své stanoviště v obci. „Před vrátky měli džíp, který trvale běžel, jen se do něj doléval benzin. Džíp sloužil jako elektrárna. Do domu vedly kabely, v patře měli postavenou vysílačku,“ vzpomíná pamětník. Vysílačkou udržovali kontakt s ostatními jednotkami. Soužití s americkými vojáky prý bylo velmi příjemné. Luděk Dembovský chválí především jejich zásoby potravin. „A taky cigára. To byla jedna z věcí, která na mě měla negativní dopad, protože jsem se tehdy kvůli nim naučil kouřit a drželo mě to pak mnoho let. Přestal jsem až někdy v sedmdesáti. Tehdy taky byla jiná doba. V každém filmu někdo, například Oldřich Nový, potahoval z dlouhého cigára. Kouření bylo prostě součástí životního stylu,“ shrnuje Luděk Dembovský, kterému tehdy bylo patnáct let.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Luděk Dembovský

Luděk Dembovský

Luděk Dembovský se narodil 11. prosince 1929. Jeho otec pracoval jako úředník v Městském pohřebním ústavu v Plzni a rodina přímo v objektu ústavu získala služební byt. Krátce před vypuknutím války se přestěhovala do nedaleké obce Nová Hospoda. Zde Luděk zažil válečné bombardování i příjezd americké armády. Jejich dům si američtí vojáci vybrali za své stanoviště. Luděk se s Američany dokonce podíval do Hitlerova sídla v německém Berchtesgadenu. Od roku 1948 studoval elektrotechniku na ČVUT v Praze. V listopadu 1953 nastoupil základní vojenskou službu u Pomocných technických praporů. V průběhu vojny začal pracovat v národním podniku Armastav v Plzni, později se skupinou vojáků-vysokoškoláků připravoval stavbu několika vojenských letišť, například v Čáslavi, Plzni a Mošnově. V roce 1956 začal učit na Střední průmyslové škole elektrotechnické v Praze. Kvůli politickým názorům však musel školu v roce 1970 opustit a vrátil se k elektrotechnické praxi. Od roku 1972 až do sametové revoluce v roce 1989 pracoval v Agropodniku Praha-západ. Následně založil soukromou firmu, která úspěšně funguje dodnes.

Plzeň, Nová Hospoda

Dostupné v: English | Česky

První historicky doložená písemná zmínka o obci Nová Hospoda je z roku 1713, kdy zde vznikla Hospoda Zeleného dvora a kolem ní další čtyři chalupy. Odtud také pochází název obce. V 18. století Nová Hospoda zaznamenala díky hornické činnosti v blízkém okolí prudký nárůst obyvatel. Správně náležela pod blízké Vejprnice. V roce 1950 byla připojena k Plzni.

Plzeň, Nová Hospoda

Na tomto místě

Američtí vojáci ze mě udělali kuřáka

Američtí vojáci ze mě udělali kuřáka

Luděk Dembovský
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo