Vyvalte sudy, Američané jsou v Plzni!
Plzeň, Nová Hospoda - zatáčka na cestě
Domažlická 2203, 318 00 Plzeň-Plzeň 3, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Než Američané vjeli do Plzně

Dostupné v: English | Česky

V ranních hodinách 6. května 1945 vjížděla do Plzně osvobozující americká Třetí armáda. Luděk Dembovský kolonu pozoroval u mírné zatáčky v obci Nová Hospoda, ležící na dohled od Plzně. „Nejdřív se ozval temný hukot, který neustále sílil. Ten zvuk byl vyvolaný nesmírným množstvím tanků, nebyl jsem schopen je spočítat. Asi kilometr od obce stál plot plzeňského letiště. Na jeho obranu byla u zatáčky po obou stranách silnice rozmístěna německá kulometná hnízda. Když Američané vjeli do zatáčky, spatřili Plzeň ležící v údolí a současně i obě hnízda. Dva americké tanky zvedly hlavně a namířily je na Němce. Všichni jsme tam stáli a říkali jsme si: ‚Co teď asi bude?‘ Němci vytočili hlavně kolmo k nebi a na nich vlálo prostěradlo. Jeden americký tank vjel do pole k prvnímu a další k druhému hnízdu,“ vypráví pamětník, kterému v paměti zůstala i jedna kuriózní vzpomínka na první setkání s americkými vojáky. „Sedlák Terš, kterému vjeli do osení, za nimi běhal a křičel, že to je jeho obilí. Američané vůbec nechápali, co chce.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Luděk Dembovský

Luděk Dembovský

Luděk Dembovský se narodil 11. prosince 1929. Jeho otec pracoval jako úředník v Městském pohřebním ústavu v Plzni a rodina přímo v objektu ústavu získala služební byt. Krátce před vypuknutím války se přestěhovala do nedaleké obce Nová Hospoda. Zde Luděk zažil válečné bombardování i příjezd americké armády. Jejich dům si američtí vojáci vybrali za své stanoviště. Luděk se s Američany dokonce podíval do Hitlerova sídla v německém Berchtesgadenu. Od roku 1948 studoval elektrotechniku na ČVUT v Praze. V listopadu 1953 nastoupil základní vojenskou službu u Pomocných technických praporů. V průběhu vojny začal pracovat v národním podniku Armastav v Plzni, později se skupinou vojáků-vysokoškoláků připravoval stavbu několika vojenských letišť, například v Čáslavi, Plzni a Mošnově. V roce 1956 začal učit na Střední průmyslové škole elektrotechnické v Praze. Kvůli politickým názorům však musel školu v roce 1970 opustit a vrátil se k elektrotechnické praxi. Od roku 1972 až do sametové revoluce v roce 1989 pracoval v Agropodniku Praha-západ. Následně založil soukromou firmu, která úspěšně funguje dodnes.

Plzeň, Nová Hospoda - zatáčka na cestě

Dostupné v: English | Česky

První historicky doložená písemná zmínka o obci Nová Hospoda je z roku 1713, kdy zde vznikla Hospoda Zeleného dvora a kolem ní další čtyři chalupy. Odtud také pochází název obce. V 18. století Nová Hospoda zaznamenala díky hornické činnosti v blízkém okolí prudký nárůst obyvatel. Správně náležela pod blízké Vejprnice. V roce 1950 byla připojena k Plzni.

Plzeň, Nová Hospoda - zatáčka na cestě

Na tomto místě

Než Američané vjeli do Plzně

Než Američané vjeli do Plzně

Luděk Dembovský
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo