Praha, Rašínovo nábřeží 78
bývalý byt Václava Havla · Rašínovo nábřeží 2000/78, 120 00 Praha-Praha 2, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Charta pro mě znamenala osvobození

Dostupné v: English | Česky

Text Charty 77 vznikal v průběhu prosince 1976 v tehdejším bytě Václava Havla a byl publikován v zahraničních médiích na počátku ledna následujícího roku. Impulzem pro vznik Charty 77 bylo zatčení členů kapely The Plastic People of the Universe. Jeden z prvních signatářů Charty, Ivan Medek, na důvody svého podpisu vzpomínal: „Já jsem Chartu podepsal z osobních důvodů, protože lidé, kteří žádali o naši podporu, na ni měli právo. Také jsem se tím chtěl zbavit určité schizofrenie, ve které jsem žil, a nebyl jsem sám. Takového toho pocitu, že mohu mezi kamarády nebo doma říkat, co chci, ale v práci a veřejně nemohu říkat vůbec nic. Já jsem měl pocit osvobození.“ Krátce po uveřejnění textu Charty byli její tvůrci zatčeni a první signatáři ihned vystaveni různým represáliím, například výpovědím ze zaměstnání. Odpovědí režimu bylo zveřejnění tzv. Anticharty v Rudém právu, která byla masově a organizovaně podepisována občany. Chartu 77 do roku 1990 podepsalo 1883 lidí.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Ivan Medek

Ivan Medek

Ivan Medek se narodil 13. července 1925 v Praze. Byl novinář, původní profesí muzikolog, člen Tallichova Českého komorního orchestru a spolupracovník České filharmonie. Po roce 1969 měl zakázánu veřejnou činnost a v lednu 1977 po podpisu Charty 77 dostal okamžitou výpověď ze Supraphonu. Poté pracoval jako sanitář v Nemocnici Na Františku, po další výpovědi (opět z politických důvodů) jako umývač nádobí a šatnář v restauraci Pod Kinskou. Po řadě výslechů a přepadení StB v roce 1978, kdy byl surově zbit a vyhozen z jedoucího auta, emigroval do Rakouska. Ve Vídni se stal dopisovatelem Hlasu Ameriky a spolupracoval se Svobodnou Evropou a dalšími rozhlasovými stanicemi - BBC, Deutsche Welle, Radio Vatikán. V letech 1993 až 1998 pracoval v Kanceláři prezidenta republiky Václava Havla. Zemřel 6. ledna 2010 v Praze.

Praha, Rašínovo nábřeží 78

Dostupné v: English | Česky

Dům na Rašínově nábřeží v Praze postavil dědeček Václava Havla v roce 1904. I když komunisté rodině dům zabavili, byl jim zde později přidělen jeden byt, kde prožil Václav Havel velkou část svého života. Na konci války byl sousední dům (stával na místě dnešního Gehryho Tančícího domu) zničen při náletu a činžovní dům rodiny Havlovy byl značně poškozen. Po intervenci několika významných architektů byl dům uchráněn před stržením a opraven.

Praha, Rašínovo nábřeží 78

Na tomto místě

Charta pro mě znamenala osvobození

Charta pro mě znamenala osvobození

Ivan Medek
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo