Běleč nad Orlicí
Tábor J. A. Komenského · Běleč nad Orlicí 121, 503 46 Běleč nad Orlicí, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Dědečkovi jsme tajně nosili jídlo

Dostupné v: English | Česky

Marta Kellerová jako vnučka Adolfa Novotného, evangelického kněze a zakladatele tábora J. A. Komenského, jezdila do Bělče od raného dětství. Jejich rodina si hned na počátku postavila uprostřed tábora srub a v něm trávila čas, obklopena aktivitami křesťanské mládeže. V 50. letech se postupně měnily podmínky pro fungování tábora s tím, jak sílila snaha státu omezit vliv církví na mládež. „Dědeček tehdy dostal zákaz vstupu do tábora,“ vypráví pamětnice. „Církev podlehla nátlaku státní správy, uznala tvrzení, že dědeček má špatný vliv na mládež, a vedení ho prostě odepsalo. Dodnes nechápu, jak to babička s dědou mohli ustát." Protože bez babičky Marty Novotné by byl další chod tábora ohrožen, jezdila do tábora dál, a dědeček Novotný bydlel v sušárně u hájovny blízko tábora. "My děti jsme pak dědečkovi nosily obědy. Takhle to probíhalo jeden nebo dva roky. Pro dědečka to muselo být neuvěřitelně ponižující." Později měl být tábor začleněn pod Pionýrskou organizaci ČSM. Bývalí účastníci tábora, kteří byli aktivní i v Pionýru, vzali tento úkol na sebe. Požádali církev o dlouhodobý pronájem areálu, a zachránili tak tábor před vyvlastněním. Pro rodinu Adolfa Novotného však skončila významná etapa jejich života. Po sametové revoluci se tábor vrátil Českobratrské církvi evangelické a myšlenky Adolfa Novotného v něm žijí dál - dnes hlavně díky jeho vnučce Martě Kellerové, která se podílí na chodu a rozvoji tábora.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Marta Kellerová, rozená Novotná

Marta Kellerová, rozená Novotná

Narodila se 6. května 1945 v Roudnici nad Labem, kudy její rodiče právě projížděli na cestě z Brna do Prahy. Vyrostla v Praze v rodině výtvarníka Jana Blahoslava Novotného, známého spíše pod uměleckým jménem JEBENOF, autora plakátů pro Divadlo ABC, karikatur herců apod. Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu a v roce 1965 nastoupila do Studia loutkového filmu jako asistentka střihu. V roce 1966 ze studia odešla, neboť její manžel, povoláním evangelický farář, získal místo ve Kdyni. Zde rodina zůstala pět let a poté se přestěhovala do jeho dalšího působiště v Jimramově. Rodiče Marty Kellerové mezitím emigrovali do Švýcarska, kde byl její otec před rokem 1968 na pracovní stáži. Manželovi pamětnice byl v roce 1981 odebrán státní souhlas k výkonu kněžského povolání. Vrácen mu byl pod podmínkou, že s rodinou odejde do Černošína. Po dvou letech činnosti v Černošíně však byl obviněn z maření státního dozoru a definitivně ztratil možnost vykonávat profesi duchovního. Pracoval pak na pile a jako topič. Matka Marty Kellerové se po smrti svého manžela vrátila ze Švýcarska do republiky a koupila zchátralou nemovitost ve Zbytově, kam se uchýlila i rodina pamětnice. Po roce 1989 její manžel znovu získal možnost působit jako duchovní, v prvních letech se však věnoval práci starosty v Jimramově. Marta Kellerová je matkou čtyř dětí. S manželem stále žije ve Zbytově, kde pořádají různé aktivity pro mládež a ona sama se věnuje své původní profesi - vyrábí dřevěné hračky a loutky.

Běleč nad Orlicí

Dostupné v: English | Česky

Tábor J. A. Komenského (dříve Letní tábor Komenského) je ubytovací a rekreační zařízení situované jihovýchodně od obce Běleč nad Orlicí, v těsné blízkosti Mlýnského rybníka. Činnost tábora byla zahájena v roce 1929 díky skupině nadšenců z Českobratrské církve evangelické (především z blízkého královéhradeckého sboru). Pozemek, na němž tábor stojí, získala církev od původního majitele Josefa Pokorného. Vedoucím tábora byl předválečný politik Jiří Sedmík. Po únoru 1948 byl tábor nuceně pronajat pionýrské organizaci, církev ho nesměla užívat. V roce 1993 jí byl vrácen. V současnosti slouží k rekreačním účelům – pořádají se v něm pobyty rodin s postiženými dětmi, letní dětské tábory, rekreace seniorů či víkendové pobyty sborů církve.

Běleč nad Orlicí

Na tomto místě

Dědečkovi jsme tajně nosili jídlo

Dědečkovi jsme tajně nosili jídlo

Marta Kellerová, rozená N…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo