Place de la République, Paris, France
Place de la République, Paris, France
  • Příběh
  • Místo

Pašování myšlenek

Dostupné v: English | Česky

Český levicový novinář Antonín J. Liehm připravoval 14 let podmínky pro to, aby mohl začít vydávat mezinárodní revui Lettre Internationale, jejíž redakce v Paříži sídlila na několika adresách, mimo jiné i na Place de la République. „Tu myšlenku jsem si odnášel z Prahy v roce 1968, ale chyběly peníze i lidé, kteří by tomu pomohli. A když jsme nestáli o podporu americké CIA, jako to měla Svobodná Evropa, tak jsme museli podporu vyžebrat jinde.“ Finance nakonec daly bohaté emigrace, polská a maďarská, a francouzské ministerstvo kultury. Pomohl i dávný Liehmův přítel Paul Noirot, vydavatel časopisu Politique aujourd'hui. „A když jsme v roce 1984 konečně začínali s prvním francouzským vydáním, přemýšleli jsme zoufale, jak by se to mohlo jmenovat. Věděli jsme, že to bude mít malý náklad a malou cirkulaci a že to bude takové pašování myšlenek. Kdo dělal něco podobného v historii? Francouzští osvícenci Voltaire a jiní vydávali malé sešitky, které se posílaly kurýrem třeba Kateřině Veliké. A co to bylo? Byly to lettre, dopisy. To byly v podstatě politické texty. A Martin Vaculík, syn Ludvíka, říkal: ,A co kdyby se to jmenovalo Lettre Internationale?‘ To se nám zdálo geniální, a takhle tedy Martin Vaculík pokřtil Lettre Internationale,“ vzpomíná Antonín J. Liehm. Měly to být evropské Literární noviny, jejichž koncept „časopisu pro umění a politiku“ se tak osvědčil v Československu v období tání v 2. polovině 60. let.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Antonín J. Liehm

Antonín J. Liehm

Antonín J. Liehm se narodil 2. března 1924 v Praze. Vyrůstal na Žižkově, jeho tatínek byl advokát. Před válkou se seznámil s Emilem Františkem Burianem a zapojil se do mimodivadelních aktivit kolem jeho divadla. Po maturitě v roce 1944 musel na nucené práce do zemědělství ve východních Čechách. Na sklonku války se vrátil do Prahy. Ve dnech Pražského povstání pracoval jako tlumočník pro Mezinárodní červený kříž. V polovině května zorganizoval záchrannou výpravu, která přivezla do Prahy zbídačeného Buriana, který přežil koncentrační tábor a zázrakem se zachránil v Baltském moři z bombardované lodi. Po návratu E. F. Burian založil časopis Kulturní politika a řídil ho společně s A. J. Liehmem. Pamětník se zapsal ke studiu na Vysokou školu politickou a sociální, ale kvůli práci v časopise studium nedokončil. Krátce pracoval i v tiskovém odboru ministerstva zahraničí. V roce 1949 bylo vydávání časopisu úředně ukončeno a brzy dostal výpověď i na ministerstvu. V roce 1950 pamětník nastoupil na dvouletou vojenskou službu. Po návratu pracoval v zahraniční redakci ČTK až do rehabilitace v roce 1956, která mu umožnila návrat do původního zaměstnání na ministerstvu. V roce 1960 se stal redaktorem Literárních novin a významně se podílel na jejich proměně z ideologického týdeníku v nejčtenější časopis a symbol liberální atmosféry pražského jara. Po srpnové okupaci se rozhodl opustit Československo a pokračovat v práci ze zahraničí. Ve Francii požádal o azyl, přednášel na mnoha evropských i amerických univerzitách. Od doku 1970 žil v USA. Průběžně spolupracoval s římskými Listy Jiřího Pelikána. V první polovině 80. let se vrátil do Francie a založil vlastní mezinárodní kulturně-politický časopis Lettre Internationale, který postupně začal vycházet v devíti jazycích, po roce 1989 i česky. Jeho účast v obnovovaných Literárních novinách v roce 1990 vydavatel odmítl. A. J. Liehm vydal řadu publikací rozhovorů s předními osobnostmi evropské i české kultury, zejména Rozhovor (1966), Generace (1969/1988), Ostře sledované filmy (1974). V roce 2002 vyšla jeho vzpomínková kniha Minulost v přítomnosti. K jeho devadesátým narozeninám vyšel kompletní soubor jeho článků v Listech pod názvem Názory tak řečeného Dalimila.

Place de la République, Paris, France

Dostupné v: English | Česky

The Parisian Place de la République is located in a former fortress that was part of the city walls. In 1811, the water fountain Château-d'Eau was placed in the square. The square gained its present form during the era of the Second Empire, when Boulevard de Magenta, Avenue de la République, and Boulevard Voltaire were built. In 1866, architect Gabriel-Jean-Antoine Davioud built shops along the northern side of the square. The following year he also built a second fountain in the square, decorated with bronze lions. In 1880, the Fountain Chateau-d'Eau was moved to the Place Félix-Eboué to make room for the massive Monument of the Republic. Because of its name and its symbolic value, the Square of the Republic is a common site of demonstrations in Paris. It is lit by richly decorated street lamps bearing the symbols of the French Republic. One of the largest local subway stations - Republique - is located underneath the Square.

Place de la République, Paris, France

Na tomto místě

Pašování myšlenek

Pašování myšlenek

Antonín J. Liehm
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo