Praha 1, Betlémská 1
původní sídlo redakce Literárních novin · Betlémská 1, 110 00 Praha 1, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Jak jsme v Literárkách obcházeli cenzuru

Dostupné v: English | Česky

Časopis Literární noviny vycházel od 20. let minulého století a v letech nejtužší komunistické diktatury se z něj stala hlásná trouba režimu. Antonín J. Liehm ale zažil v redakci, která tehdy sídlila v Betlémské ulici s výhledem na Pražský hrad, dobu 60. let, kdy se naopak časopis podílel na uvolňování společenské atmosféry, přinášel nová témata a učil své čtenáře myslet. I přes relativní liberalizaci společnosti stále muselo každé číslo nejdřív k cenzorovi. „Ve čtvrtek noviny vycházely, ve středu je cenzura definitivně schvalovala,“ vzpomíná A. J. Liehm. „Ale v novinách nesměla vyjít bílá místa, muselo to za každých okolností vypadat, jako že je všechno v pořádku. Proto jsme měli za ty nejprovokativnější, nejméně přijatelné články v zásobě jiný článek. Odpoledne nám to vrátili a řekli: ,To nejde! Něco jiného!‘ A my jsme měli připravený text, který byl horší než tenhle, jenomže už nebyl čas, aby s tím ještě něco dělali.“ Byla to součást obecně rozšířené hry občanů s režimem, založené na vytrvalém obcházení nařízení. A. J. Liehm připomíná, že tato jejich redakční strategie měla samozřejmě vždy dohru. Později se mu jeden z cenzorů přihlásil, že má zájem pracovat v redakci. „A já bych ho vzal! Věděl jsem, že je to přemýšlející člověk. Jenom k tomu už nedošlo, protože Literární noviny skončily.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Antonín J. Liehm

Antonín J. Liehm

Antonín J. Liehm se narodil 2. března 1924 v Praze. Vyrůstal na Žižkově, jeho tatínek byl advokát. Před válkou se seznámil s Emilem Františkem Burianem a zapojil se do mimodivadelních aktivit kolem jeho divadla. Po maturitě v roce 1944 musel na nucené práce do zemědělství ve východních Čechách. Na sklonku války se vrátil do Prahy. Ve dnech Pražského povstání pracoval jako tlumočník pro Mezinárodní červený kříž. V polovině května zorganizoval záchrannou výpravu, která přivezla do Prahy zbídačeného Buriana, který přežil koncentrační tábor a zázrakem se zachránil v Baltském moři z bombardované lodi. Po návratu E. F. Burian založil časopis Kulturní politika a řídil ho společně s A. J. Liehmem. Pamětník se zapsal ke studiu na Vysokou školu politickou a sociální, ale kvůli práci v časopise studium nedokončil. Krátce pracoval i v tiskovém odboru ministerstva zahraničí. V roce 1949 bylo vydávání časopisu úředně ukončeno a brzy dostal výpověď i na ministerstvu. V roce 1950 pamětník nastoupil na dvouletou vojenskou službu. Po návratu pracoval v zahraniční redakci ČTK až do rehabilitace v roce 1956, která mu umožnila návrat do původního zaměstnání na ministerstvu. V roce 1960 se stal redaktorem Literárních novin a významně se podílel na jejich proměně z ideologického týdeníku v nejčtenější časopis a symbol liberální atmosféry pražského jara. Po srpnové okupaci se rozhodl opustit Československo a pokračovat v práci ze zahraničí. Ve Francii požádal o azyl, přednášel na mnoha evropských i amerických univerzitách. Od doku 1970 žil v USA. Průběžně spolupracoval s římskými Listy Jiřího Pelikána. V první polovině 80. let se vrátil do Francie a založil vlastní mezinárodní kulturně-politický časopis Lettre Internationale, který postupně začal vycházet v devíti jazycích, po roce 1989 i česky. Jeho účast v obnovovaných Literárních novinách v roce 1990 vydavatel odmítl. A. J. Liehm vydal řadu publikací rozhovorů s předními osobnostmi evropské i české kultury, zejména Rozhovor (1966), Generace (1969/1988), Ostře sledované filmy (1974). V roce 2002 vyšla jeho vzpomínková kniha Minulost v přítomnosti. K jeho devadesátým narozeninám vyšel kompletní soubor jeho článků v Listech pod názvem Názory tak řečeného Dalimila.

Praha 1, Betlémská 1

Dostupné v: English | Česky

Historický dům stojí na rohu Smetanova nábřeží a Betlémské ulice. Proti vchodu do domu se nachází malý park, označovaný jako park Národního probuzení. Tento prostor jakož i řada nábřežních domů jsou výsledkem regulace nábřeží v letech 1841 až 1845. První zvýšené kamenné nábřeží v Praze navrhl architekt Bernard Gruber a z opracovaných žulových kvádrů ho postavil podnikatel Vojtěch Lanna na náklady českých stavů, kteří skoupili zdejší pozemky. Do té doby se břeh pozvolna svažoval k vodě a stály zde rybářské domky a chatrče. Své místo tu našla novogotická fontána známá jako Hold českých stavů nebo též Krannerova fontána. O parku se původně uvažovalo jako o jedné z možných parcel pro stavbu Národního divadla. V domě v Betlémské ulici 1 sídlila v 60. letech 20. století redakce kulturně společenského týdeníku Literární noviny.

Praha 1, Betlémská 1

Na tomto místě

Jak jsme v Literárkách obcházeli cenzuru

Jak jsme v Literárkách obcházeli cenzuru

Antonín J. Liehm
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo