Kyjev, Darnice
zajatecký tábor · Brovarskyi Avenue, 27, Kyjev, Kyiv city, Ukrajina, 02000
  • Příběh
  • Místo

Přišijte mi mašličku, ať je ze mě legionář!

Dostupné v: English | Česky

Voják rakouské armády Alois Vocásek přeběhl v roce 1916 na Podkarpatské Rusi do ruského zajetí. Nastoupil cestu do internačního tábora ve vnitrozemí. Když přišel do Kyjeva, potkal ruské studenty, kteří verbovali Čechy do ruské armády. O tom prý nechtěl ani slyšet, měl boje dost. Ale asi za dva měsíce, když se dostal do sběrného tábora, změnil rozhodnutí. Tábor se nacházel v Dárnici, v lese na předměstí Kyjeva. Byly tam vykopané zemljanky a v jedné z nich se prováděl nábor Čechů do československé brigády. „Tam byl plakát, jak bude vypadat Československé království s carem Nikolajem Nikolajevičem. O Masarykovi tehdy ještě ani slovo. A já jsem si řekl: Jako sokol do toho musím jít. A už jsem neříkal, aby mi dali pokoj. Hodil jsem tam čepici, aby mi na ni přišili mašličku, a od té doby jsem byl legionář.“ V zajateckém táboře Dárnice podal Vocásek přihlášku a 21. srpna 1916 byl zapsán do 1. střeleckého pluku.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Alois Vocásek

Alois Vocásek

Alois Vocásek pocházel z Peček ve středních Čechách, později vyrůstal v Chrástu u Plzně, kam se rodina přestěhovala za prací. Narodil se 13. dubna 1896. Tatínek byl slévač a také Alois se vyučil slévačem, později ale studoval ještě státní průmyslovou školu. Studium nedokončil, protože musel v roce 1915 narukovat do rakousko-uherské armády k 7. zeměbraneckému pěšímu pluku. Absolvoval výcvik v Rumburku a poté odešel s jednotkou na Podkarpatskou Rus. Po zahájení Brusilovovy ofenzivy na Ukrajině dezertoval k Rusům. Ze zajateckého tábora v Dárnici se přihlásil do formujících se československých legií. Jako rozvědčík se poprvé dostal do bojové akce u řeky Stochod, později bojoval u Zborova a Tarnopole. Tam byl vážně raněn. S nedoléčeným zraněním se vrátil na frontu a pokračoval s legiemi do Čeljabinsku a odtud dále na Sibiř. Do vlasti se vrátil v roce 1920. Oženil se, žil v Chrástu a pracoval u státních drah až do vypuknutí druhé světové války. Tehdy sympatizoval s nacistickými organizacemi a stal se členem nacionalistické, později kolaborantské organizace Vlajka. Během války dál pracoval u dráhy. Po válce byl obviněn z kolaborantství a udavačství a mimořádný lidový soud ho odsoudil na doživotí. V rámci amnestie v roce 1954 se však dostal na svobodu. Po pádu komunismu v roce 1989 se pokoušel očistit své jméno a žádal soudy všech úrovní o znovuotevření svého procesu. Tvrdil, že byl odsouzen neprávem. Soudy ale jeho žádosti zamítly. Zemřel v roce 2003 ve věku 107 let.

Kyjev, Darnice

Dostupné v: English | Česky

V Darnici na předměstí Kyjeva se nacházel tranzitní zajatecký tábor, který byl v provozu během 1. i 2. světové války. V dobách 1. světové války to byl jeden z největších zajateckých táborů v Rusku, měl kapacitu více než 40 tisíc vězňů. Byl určen pro německé a rakouské vězně, kteří zde živořili v zemljankách. Na podzim roku 1915 táborem prošel i Jaroslav Hašek, stejně jako mnoho budoucích českých legionářů.

Kyjev, Darnice

Na tomto místě

Přišijte mi mašličku, ať je ze mě legionář!

Přišijte mi mašličku, ať je ze mě legionář!

Alois Vocásek
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo