Zborov, Ukraine
The scene of battle · T2018, Ternopil's'ka oblast, Ukraine
  • Příběh
  • Místo

Žádný nemohl pochopit, že jsme ty zákopy dobyli

Dostupné v: English | Česky

Vznikající ruské legie čítaly v létě roku 1917 na 3200 dobrovolníků. Dosud rozptýlené jednotky Československé brigády, jak se útvar jmenoval, se poprvé zformovaly před bitvou u Zborova. Měly jen velmi slabou výzbroj, přesto se ve své první bojové zkušenosti vyznamenaly drtivým útokem na rakousko-uherské a německé pozice. K bitvě došlo 2. července 1917. „Žádný voják nemohl pochopit, že jsme takové zákopy dobyli,“ vzpomíná pamětník bojů Alois Vocásek. „Tam byly zákopy pět metrů hluboké, měly elektriku, měly vodovod a jeden vedle druhého postavené mašinkvéry. Oni tam měli napsané: ,Kdo dobude tyto zákopy, dobude Rakousko-Uhersko.‘ A my jsme je dostali ve dvou hodinách! Jenom bombami. Já jsem šel do první linie a měl jsem dvě bomby v ruce a osm navěšených na sobě. Tak jsme se dostali až do třetí linie!“ Úspěch přičítá Alois Vocásek nadšení, s nímž útočili. Ve třetí linii na ně čekal nevšední zážitek: „Našli jsme tam kuchyni a v ní navařený oběd! Rakušani utekli a všecko to tam nechali. A jeden z našich se bál, že to tam nalíčili otrávené. A já jsem říkal, ať se nikdo nebojí, že neměli čas něco trávit, a sám jsem si vzal. Tak jsme se najedli a nebylo nám nic.“ V bitvě u Zborova padlo 197 československých legionářů, na straně protivníka ale bylo zajato více než tři tisíce vojáků. „Ruský generál Brusilov k nám přišel pěšky a řekl: ,K takovým bohatýrům nemůžu na koni. S takovými vojáky jako vy bych byl za dva dny ve Vídni!‘“ Protože ale spojenecké ruské jednotky v bitvě selhaly, musela nakonec Československá brigáda ustoupit k Tarnopoli.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Alois Vocásek

Alois Vocásek

Alois Vocásek pocházel z Peček ve středních Čechách, později vyrůstal v Chrástu u Plzně, kam se rodina přestěhovala za prací. Narodil se 13. dubna 1896. Tatínek byl slévač a také Alois se vyučil slévačem, později ale studoval ještě státní průmyslovou školu. Studium nedokončil, protože musel v roce 1915 narukovat do rakousko-uherské armády k 7. zeměbraneckému pěšímu pluku. Absolvoval výcvik v Rumburku a poté odešel s jednotkou na Podkarpatskou Rus. Po zahájení Brusilovovy ofenzivy na Ukrajině dezertoval k Rusům. Ze zajateckého tábora v Dárnici se přihlásil do formujících se československých legií. Jako rozvědčík se poprvé dostal do bojové akce u řeky Stochod, později bojoval u Zborova a Tarnopole. Tam byl vážně raněn. S nedoléčeným zraněním se vrátil na frontu a pokračoval s legiemi do Čeljabinsku a odtud dále na Sibiř. Do vlasti se vrátil v roce 1920. Oženil se, žil v Chrástu a pracoval u státních drah až do vypuknutí druhé světové války. Tehdy sympatizoval s nacistickými organizacemi a stal se členem nacionalistické, později kolaborantské organizace Vlajka. Během války dál pracoval u dráhy. Po válce byl obviněn z kolaborantství a udavačství a mimořádný lidový soud ho odsoudil na doživotí. V rámci amnestie v roce 1954 se však dostal na svobodu. Po pádu komunismu v roce 1989 se pokoušel očistit své jméno a žádal soudy všech úrovní o znovuotevření svého procesu. Tvrdil, že byl odsouzen neprávem. Soudy ale jeho žádosti zamítly. Zemřel v roce 2003 ve věku 107 let.

Zborov, Ukraine

Dostupné v: English | Česky

The battle at Zborov took place on July 2, 1917. It was part of the so-called Kerensky offensive and marked the first major combat operation of the Czechoslovak Legions on the Eastern Front. The success of the Czechoslovak troops was so overwhelming that the Russian government subsequently lifted all restrictions on the formation of new army units from Czech and Slovak prisoners of war. The commander in chief of the Russian forces, General Alexei Brusilov, highly valued the Czechoslovak legionnaires and bowed down to their commander T. G. Masaryk.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo