Palmiry, Polsko
05-152 Czosnów, Polsko
  • Příběh
  • Místo

Co skrývají lesy v Palmirech

Dostupné v: English | Česky

Do zničené Varšavy se patnáctiletá Helena Stachová (dříve Teigová) podívala už krátce po válce, když na cestách doprovázela svou matku, polonistku Helenu Teigovou, která jako dobrovolnice Červeného kříže pomáhala pátrat po polských dětech zavlečených do Německa na tzv. převýchovu. Během pobytu, který na znamení díků zajistilo Sdružení polských učitelů, se uskutečnil také výlet do Palmir, kde bylo v letech 1939–1941 popraveno na 2000 polských politiků, umělců a intelektuálů. V podobě čerstvě objevených masových hrobů ukrytých v borových lesích se tak dospívající Heleně poprvé ukázala bestialita nacistického režimu. Němci hroby posázeli mladými borovicemi, takže dokonale splynuly s okolním lesem. Objeveny byly až na popud hajného, kterému byl podrost podezřelý. „Cesta zpět byla dost veselá,“ cituje paní Helena ze svého dívčího deníčku, „protože se nějak polámal stroj našeho samochodu a my jsme co tři minuty stáli a chudák šofér musel přelévat benzin zepředu do zadního motoru. Vytvořila se taková šibeniční nálada, že jsme se mohli uchechtat! Ale přesto na mě to hromadné pohřebiště hrozně zapůsobilo. I lesy kolem vypadaly tak nějak strašidelně samy o sobě a ještě to, co skrývaly, jim dodávalo větší hrůzy. Na takové dojmy není možno hned tak zapomenout.“ Zvláštní je, že v médiích se Palmiry, na rozdíl od Katyně, příliš nepřipomínají. I přítel Heleny Stachové, známý polský reportér, slyšel o místě, kde byla popravena elita polského národa, teprve od ní.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Helena Stachová, rozená Teigová

Helena Stachová, rozená Teigová

Helena Stachová se narodila 26. května 1931 v Praze. Její otec byl význačný matematik, matka známá polonistka. Dcera v její profesi pokračovala, první knižní překlad publikovala ještě před maturitou. Protože se nikdy nepodřizovala společenské a politické objednávce, brzy se objevila na indexu zakázaných překladatelů. Vzdala se např. funkce předsedkyně Svazu mládeže, odmítala tlumočit polské vládní delegaci během oslav 30. výročí osvobození Československa, za pašování polských textů za hranice byla obviněna z protistátní činnosti apod. Z polských autorů, které přeložila do češtiny, jmenujme např. Witolda Gombrowicze, Sławomira Mrożka, Gustava Herlinga-Grudzińského, Czesława Miłosze, z žijících např. Mariusze Szczygieła. Během šedesáti let přeložila na sto padesát svazků. V roce 1999 obdržela Komandérský kříž Řádu za zásluhy o Polskou republiku, za překlad získala několik polských i českých ocenění, např. prestižní Cenu Josefa Jungmanna. V roce 2014 jí byla udělena Medaile vděčnosti Solidarity.

Palmiry, Polsko

Dostupné v: English | Česky

Vesnice Palmiry leží 23 km severozápadně od Varšavy v Kampinoském národním parku. Spadá do správní oblasti Gmina Czosnów. Od 7. prosince 1939 až do 17. července 1941 v okolních lesích němečtí nacisté v rámci kampaně AB-aktion, připravené Hansem Frankem, popravili 2115 židovských i nežidovských představitelů polské inteligence, politiky, šlechty a kultury. Většinu obětí předtím věznili a mučili ve varšavské věznici Pawiak. V roce 1946 byla těla zavražděných exhumována a přenesena na nový hřbitov zhruba 5 km od obce. Palmiry vedle Katyně symbolizují utrpení polské inteligence za druhé světové války. Dnes v obci žije kolem 200 obyvatel.

Palmiry, Polsko

Na tomto místě

Co skrývají lesy v Palmirech

Co skrývají lesy v Palmirech

Helena Stachová, rozená T…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo