Nuremberg
Dynamit Nobel AG · Kronacher Straße 63, 90765 Fürth, Germany
  • Příběh
  • Místo

Exploze

Dostupné v: English | Česky

Jako tisíce jejích vrstevníků prošla i Libuše Hittmanová za druhé světové války nuceným nasazením. Úřad práce ji poslal do Fürthu u Norimberka, kde pracovala v muniční továrně Dynamit Nobel AG. S další ženou seděly v malé kóji a plnily dynamit do nábojnic. Při jedné noční směně stála Libuše ve dveřích kóje a sledovala, jak světlomety hledají na obloze nepřátelské bombardéry. „Najednou ohromná rána. Já jsem vyletěla ven. Byla jsem popálená, pohmožděná. Explodovalo to u nás.“ Spolupracovnice udělala při manipulaci s výbušninou chybu a zaplatila za ni životem. Libuši výbuch poškodil zrak, oslepla na levé oko. Místo do nemocnice ji ale po krátkém ošetření poslali na práci do jiné tovární budovy.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Libuše Hittmanová, rozená Königsmarková

Libuše Hittmanová, rozená Königsmarková

Narodila se 28. března 1923 ve Zbůchu do hornické rodiny. V letech 1937–1940 studovala ve Zlíně Baťovu školu práce pro mladé ženy. Poté absolvovala dvouletou obchodní školu v Plzni. V letech 1943–1945 byla nuceně nasazena na práci v muničních továrnách ve Fürthu u Norimberka a v Holýšově. V květnu 1945 pomáhala osvobozeným ruským zajatcům ve Zbůchu, nakazila se infekcí a málem zemřela. Život jí zachránili američtí lékaři, kteří jí podávali penicilin. Po válce pracovala jako sekretářka ředitele Okresního ústavu národního zdraví v Karlových Varech.

Nuremberg

Dostupné v: English | Česky

The ammunition factory in Fürth-Stadeln was established in 1894 as part of the chemical and military manufacturer Rheinisch-Westfälische Sprengstoff AG. Under various names, (Dynamit Nobel AG, RUAG Ammotec GmbH), it remained in operation until 2004. During World War II, forced laborers from many of the occupied countries worked as slave laborers here. Although the allied bombers raided the factory, it escaped any significant damage.

Nuremberg

Na tomto místě

Exploze

Exploze

Libuše Hittmanová, rozená K…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo