Tvoršovice
labour camp for Jewish Mischlings · Tvoršovice, 256 01 Bystřice, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Opozdil se na apel a odnesl to protrženým bubínkem

Dostupné v: English | Česky

V létě 1944 navštívili Karla Freunda příslušníci gestapa. Předali mu papír s výzvou, aby se 15. srpna dostavil na nádraží v Českých Budějovicích. Transport směřoval do tábora pro židovské míšence v Bystřici u Benešova. Tam vězně rozdělili do pobočných pracovních táborů v okolí. Karel se dostal do tzv. Sonderlageru B v Tvoršovicích, který byl součástí vojenského výcvikového prostoru. Vězňové byli ubytováni v zámecké konírně a spali na třípatrových palandách. Na práci chodili do lesů pod Konopištěm, kde stavěli betonové muniční bunkry. Těžkou práci vykonávali s nedostatečným vybavením a pod neustálým dohledem esesmanů. V táboře panoval vojenský režim a sebemenší přestupky se trestaly. Karel Freund se jednou opozdil na apel a odnesl to vyraženým zubem a protrženým bubínkem. Na ucho neslyší dodnes. V lágru také zažil neúspěšný pokus několika spoluvězňů o útěk. „Nedaleko tábora byl rybník a až k němu se prokopali. Ale měli smůlu, protože tam dosáhla světla a stráž tam dostřelila. Jak jsme se později dověděli, zahynulo tehdy třicet pět mužů.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Karel Freund

Karel Freund

Narodil se 16. února 1925 v jihočeských Halámkách do smíšené rodiny. Otec byl židovského původu, matka pocházela z Vídně a před válkou zemřela. Po obsazení Sudet v roce 1938 musel Karel s otcem a sourozenci Halámky opustit. Pobývali pak odděleně u příbuzných a známých. Od roku 1939 na ně doléhala nacistická rasová perzekuce. V roce 1943 zatkli pamětníkova otce a uvěznili jej v terezínské Malé pevnosti, kde zanedlouho zemřel. Karla v srpnu 1944 poslali do pracovního tábora pro židovské míšence v Tvoršovicích u Bystřice ve středních Čechách, kde strávil zbytek války. V prvních květnových dnech roku 1945 z tehdy už nehlídaného tábora odešel a vrátil se domů.

Tvoršovice

Dostupné v: English | Česky

Tvoršovice is a quarter in the town of Bystřice in Benešov District. During WW2 the village was appropriated as a military training grounds for Waffen SS Benešov, and local inhabitants were forcefully evicted on 31 December 1943. In 1944 a camp, (Sonderlager B), was established in affiliation with the nearby labor camp in Bystřice. The Nazis used the camp to concentrate so-called Jewish Mischlings and the husbands of Jewish wives. The official name of the camp was: “Sonderlager für jüdisch versippte Arier und jüdische Mischlinge auf dem SS-Truppenübungsplatz Böhmen.”

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo