Olešovice, manor house
Nad Zámkem, 251 68 Kamenice, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Přestupní stanice z Terezína do Anglie

Dostupné v: English | Česky

Tříletá Zdenka odjela v listopadu 1942 s maminkou transportem do ghetta Terezín. Žila tam v dětském sirotčinci. Její matka byla zavražděna na podzim 1944 v Osvětimi. Malá Zdenička se v terezínském sirotčinci dočkala osvobození. Krátce poté odjela se skupinou jiných malých dětí, především válečných sirotků, na zámek v Olešovicích, který spravovali lidé okolo křesťanského humanisty Přemysla Pittera a Olgy Fierzové. V letech 1945–1947 na zámcích Kamenice, Lojovice, Olešovice a Štiřín vznikla sanatoria na záchranu dětí všech národností z německých koncentračních táborů a českých internačních táborů. „Na zámku Olešovice jsem zůstala tři měsíce. Starali se o nás vynikající lidé, Olga Fierzová a Přemysl Pitter. Nic moc si ale z toho nepamatuji, bylo mi v té době šest let. Zanedbané děti se zde měly naučit běžným zvyklostem a věcem, které nemohly znát.“ Z Olešovic Zdenka odjela 15. srpna 1945. Na základě dohod mezi československou a britskou vládou se Britové ujali některých válečných sirotků z koncentračních táborů. V Anglii žije paní Zdenka Husserlová dodnes.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Zdenka Husserlová

Zdenka Husserlová

Zdenka Husserlová se narodila rodičům židovského původu v roce 1939 Praze. V roce 1941 či 1942 se s matkou odstěhovala k příbuzným do Zdíkova na Šumavě. Otec byl transportován jedním z prvních transportů do ghetta v Lodži, kde později zemřel. Spolu s matkou byla Zdenka deportována transportem Cd z Klatov do Terezína (26. 11. 1942). Její matka byla transportována v říjnu 1944 do Osvětimi. V Terezíně žila Zdenka v sirotčinci, tam se jako šestiletá dočkala osvobození. Po váklce strávila několik měsíců na zámku Olešovice v sanatoriu spravovaném Přemyslem Pitterem. V polovině srpna 1945 odletěla se skupinou osiřelých dětí do Velké Británie. Žila v domově v Lingfield v hrabství Surrey, později se vyučila švadlenou. Pracovala jako švadlena, květinářka a prodavačka, dnes žije v Londýně. Československo znovu navštívila až v roce 1987.

Olešovice, manor house

Dostupné v: English | Česky

The manor house in Olešovice is a single-story building that was originally built on a rectangular base, but was later extensively modified, so that it gives the impression of an irregular-shaped villa. Its current version is from 1910. The manor house, which belonged to the Ringhoffer family, was nationalised in 1945. In 1945 to 1947, Olešovice Manor House, (and other such places in Lojovice, Štiřín, Kamenice, and Ládví), was part of Operation Manor Houses, the aim of which was to save mainly Jewish children from concentration camps, later German children from Czech prison camps. The operation, which was initiated by Přemysl Pitter and Olga Freizová, saved 810 children. After 1948 the manor house was used as a home for pre-school children; in current days it is a boarding school for children aged 6 to 18 years.

Olešovice, manor house

Na tomto místě

Přestupní stanice z Terezína do Anglie

Přestupní stanice z Terezína do Anglie

Zdenka Husserlová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo