Olešovice, zámek
Nad Zámkem, 251 68 Kamenice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Přestupní stanice z Terezína do Anglie

Dostupné v: English | Česky

Tříletá Zdenka odjela v listopadu 1942 s maminkou transportem do ghetta Terezín. Žila tam v dětském sirotčinci. Její matka byla zavražděna na podzim 1944 v Osvětimi. Malá Zdenička se v terezínském sirotčinci dočkala osvobození. Krátce poté odjela se skupinou jiných malých dětí, především válečných sirotků, na zámek v Olešovicích, který spravovali lidé okolo křesťanského humanisty Přemysla Pittera a Olgy Fierzové. V letech 1945–1947 na zámcích Kamenice, Lojovice, Olešovice a Štiřín vznikla sanatoria na záchranu dětí všech národností z německých koncentračních táborů a českých internačních táborů. „Na zámku Olešovice jsem zůstala tři měsíce. Starali se o nás vynikající lidé, Olga Fierzová a Přemysl Pitter. Nic moc si ale z toho nepamatuji, bylo mi v té době šest let. Zanedbané děti se zde měly naučit běžným zvyklostem a věcem, které nemohly znát.“ Z Olešovic Zdenka odjela 15. srpna 1945. Na základě dohod mezi československou a britskou vládou se Britové ujali některých válečných sirotků z koncentračních táborů. V Anglii žije paní Zdenka Husserlová dodnes.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Zdenka Husserlová

Zdenka Husserlová

Zdenka Husserlová se narodila rodičům židovského původu v roce 1939 Praze. V roce 1941 či 1942 se s matkou odstěhovala k příbuzným do Zdíkova na Šumavě. Otec byl transportován jedním z prvních transportů do ghetta v Lodži, kde později zemřel. Spolu s matkou byla Zdenka deportována transportem Cd z Klatov do Terezína (26. 11. 1942). Její matka byla transportována v říjnu 1944 do Osvětimi. V Terezíně žila Zdenka v sirotčinci, tam se jako šestiletá dočkala osvobození. Po váklce strávila několik měsíců na zámku Olešovice v sanatoriu spravovaném Přemyslem Pitterem. V polovině srpna 1945 odletěla se skupinou osiřelých dětí do Velké Británie. Žila v domově v Lingfield v hrabství Surrey, později se vyučila švadlenou. Pracovala jako švadlena, květinářka a prodavačka, dnes žije v Londýně. Československo znovu navštívila až v roce 1987.

Olešovice, zámek

Dostupné v: English | Česky

Zámek v Olešovicích je jednopatrová budova původně vystavěná na obdélném půdorysu, později s četnými přístavky, takže vyvolává dojem nepravidelné vily. Jeho nynější podoba je určena z větší části přestavbou z roku 1910. V roce 1945 byl zámek, původně patřící rodině Ringhofferových, znárodněn. V letech 1945–1947 se uskutečnila na zámku Olešovice (a současně na zámcích v Lojovicích, ve Štiříně, Kamenici a v penzionu Ládví) akce Zámky, zaměřená na záchranu především židovských dětí z koncentračních táborů a později německých dětí z českých internačních táborů. Při této akci, jejímiž iniciátory byli Přemysl Pitter a jeho spolupracovnice Olga Fierzová, bylo zachráněno 810 dětí. Po roce 1948 vznikl na zámku domov pro předškolní děti, dnes slouží jako internátní škola pro děti od 6 do 18 let.

Olešovice, zámek

Na tomto místě

Přestupní stanice z Terezína do Anglie

Přestupní stanice z Terezína do Anglie

Zdenka Husserlová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo