Marciszów
Merzdorf labour camp · Marciszów, Poland
  • Příběh
  • Místo

Esesačky ujížděly z lágru na kolech

Dostupné v: English | Česky

Asi stovka českých žen byla v říjnu 1944 převezena z Osvětimi na práci do továrny na zpracování lnu v Merzdorfu. Mezi nimi i Jana Dubová. Po půl roce tvrdé práce přišlo vysvobození. „Sedmého května 1945 jsme z půdy našeho lágru viděly, jak všechny esesačky s vlajícími pláštěnkami ujíždějí na kolech pryč, a my se ocitly zcela bez dozoru. Po třech letech a jednom měsíci jsem měla pocit nekonečného štěstí. S kamarádkami jsme běžely dolů a tam jsme se objímaly, válely se v trávě, skákaly radostí a plakaly: My jsme přežily!“ Osmého května továrnu v Merzdorfu obsadili Rusové. Pro vyhladovělé ženy upekli tele. „A my, holky vyhladovělé, okousaly každou kostičku doběla.“ Na první skupinu ruských vojáků vzpomínají ženy v dobrém. Vojáci se k nim chovali slušně a snažili se pomáhat. Skupina českých žen, včetně Jany Dubové, se k nim připojila a vydala se společně s nimi na cestu domů.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jana Dubová

Jana Dubová

Jana Dubová, rozená Hellerová, se narodila 30. srpna 1926 v Praze. Pocházela z české židovské rodiny. Po okupaci Československa ji otec přihlásil do záchranné akce sira Nicholase Wintona, který organizoval odjezd dětí do bezpečí Anglie. Už se na ni ale nedostalo. V dubnu 1942 musela s rodinou nastoupit do transportu do Terezína. V Terezíně Jana Dubová zůstala až do podzimu 1944, kdy byla zařazena do transportu mířícího do Osvětimi. Tam byla hned po příjezdu poslána na smrt její matka. Asi po třech týdnech v Osvětimi byla Jana Dubová vybrána na práci a s dalšími ženami odvezena do vesnice Merzdorf, kde pracovaly v továrně na zpracování lnu. Byly tam těžké podmínky, málo jídla a obtížná práce, ke konci války také epidemie tyfu. Paní Dubová se hned po osvobození tábora Rusy vydala s několika přítelkyněmi pěšky domů, šly hned za frontou. Návrat do Prahy byl těžký. Z celé její rodiny, asi 30 lidí, přežila jen ona a její sestra. Po válce se provdala za svého přítele, kterého znala z Terezína a který rovněž přežil holocaust. Vystudovala Státní grafickou školu a živila se užitou grafikou. Jana Dubová vytvořila také cyklus obrazů Sny o mrtvých, ve kterém ztvárnila své vzpomínky.

Marciszów

Dostupné v: English | Česky

The village is situated near Kamienna Góra in Poland’s Lower Silesia region. At the end of the World War 2, Jewish women from other concentration camps such as Terezín, Auschwitz, and Gross-Rosen were taken to the local labor camp. They were forced to work at the local Kramsta-Methner textiles plant as well as doing other, heavier types of labor.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo