Prague, Bartolomějská Street
Former secret police (StB) interrogation and detention prison · Bartolomějská 306/7, 110 00 Prague-Prague 1…
  • Příběh
  • Místo

Nepřipadal jsem si jako udavač

Dostupné v: English | Česky

Státní bezpečnost si v sedmdesátých a osmdesátých letech ke spolupráci často vytipovávala mladé studenty ze zájmových skupin - trempy, katolíky a pod. Zvláště využívala ty, kteří projevili při výslechu vesměs banálních přestupků psychickou slabost a poddajnost. Není divu, StB a Bartolomějskou předcházely legendy a svědectví vězňů z 50. let. V roce 1970 se u výslechu ocitl Petr Rádl, student Vysoké školy ekonomické, který měl vysvětlit potyčku v nádražní hospodě: "Strašně jsem se bál. Znal jsem třeba knihu Muchy Studené slunce a představoval jsem si světlo do tváře, křičení a bití," popisuje Rádl. Několik měsíců po prvním výslechu ho znovu kontaktovala Státní bezpečností do Bartolomějské ulice. „Když se řeklo Bartolomějská, tak to bylo hrozný zamrazení. Já jsem hrozně nervní člověk, bylo mi tehdy dvacet, byl jsem z toho absolutně zničenej. Estébák vytáhl úplně ten nejtlustší šanon a říkal: ,To je ten váš případ.‘ Bylo jasný, že jsme vyloučený ze školy a jenom se bude řešit nějaký vězení. Já myslím, že oni byli cvičený v tom, jak mají zapůsobit. Spousta lidí byla statečnejch, já jsem z toho byl úplně pryč.“ Petr Rádl do vězení nešel, úspěšně dostudoval vysokou školu a pod krycím jménem Kolínský pravidelně informoval StB zvláště o spolupracovnících v zaměstnání u Československých drah. Spolupráci ukončil dopisem svému řídícímu důstojníkovi v roce 1985. Není si vědom, že by někomu přímo ublížil, hlásil prý především na své komunistické nadřízené a poukazoval prý na různé černé skládky. Za svojí spolupráci se stydí a je mu líto, že neodolal. Jeho svazek se zachoval v torzu.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Petr Rádl

Petr Rádl

Petr Rádl se narodil v únoru roku 1950 v Kolíně, jeho otec byl právník, matka učitelka. V letech 1968–1974 studoval Vysokou školu ekonomickou, pak byl zaměstnán na různých pracovištích Československých drah. V roce 1970 byl poprvé vyslýchán Státní bezpečností, krátce nato začala jeho aktivní spolupráce. Informace, které pod krycím jménem Kolínský poskytoval, se týkaly hlavně nálady ve společnosti a poměrů na jeho pracovišti. Podle úředního zápisu jen během 11 měsíců v roce 1985 došlo k 80 schůzkám, kde Rádl předal 20 písemných zpráv. Se Státní bezpečností spolupracoval od roku 1970 do roku 1985, kdy na vlastní žádost spolupráci ukončil. Jako důvod k přerušení kontaktu uvedl velké množství pracovních povinností a skutečnost, že se dekonspiroval před svou manželkou. Příběh Petra Rádla je zpracován jako komiks s názvem Chytřejší než oni v knize Ještě jsme ve válce (v roce 2011 ji vydalo Post Bellum o. s., nakladatelství Argo a Ústav pro studium totalitních režimů.)

Prague, Bartolomějská Street

Dostupné v: English | Česky

The street acquired its oldest name, Benátská, after the poor local neighbourhood and the brothel called Benátky (Czech for “Venice”). The street was known as V Jeruzalémě or Jeruzalémská from the 14th to the early 18th centuries after Nový Jeruzalém – a preacher seminar and refuge for penitent women that Jan Milíč of Kroměříž founded on the parlour house lot in the latter half of the 14th century. Police buildings are in the location today. At the end of the 19th century, the Grey Sisters nuns took care of the sick and abandoned there. The convent was finally evicted in 1949. The detention prison of the StB was set up in the building known as "Kachlíkárna" (tile house) in 1947. In October 1952, it also housed the pre-trial custody prison of Prague I and after further organizational development it was finally shut down in September 1963. In 1950, it had a capacity of 120 inmates but it was grossly exceeded at times. Up to 45 inmates would at times be located in a cell intended for 12. The Kachlíkára also served as the main seat of the StB (Bartolomějská 14). Today, the building serves the Police of the Czech Republic. The administration of the StB housed in Bartolomějská Street 10. After the Velvet Revolution in 1989, the Institute for the Documentation and Investigation of Communist Crimes was established here. The investigation methods of the StB are comparable to those of the Gestapo. Corporal and mental torture was the standard method of interrogation. Tens of thousands of Czechoslovak citizens went through the building.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo