Šumperk, workhouse (Arbeitshaus)
Gestapo prison · Lidická 2989/72A, 787 01 Šumperk, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Za protiněmecký výrok na samotku v robotárně

Dostupné v: English | Česky

Za války patřil Jan Aust k malé české menšině v převážně německém okresním městě Šumperku. V roce 1942, kdy mu bylo dvacet let, byl za protiněmecké výroky zatčen gestapem a převezen do věznice v tzv. robotárně. „Strčili mě do cely, kde byla zatlučená okna, takže tam byla úplná tma. Nahmatal jsem pryčnu, na které jsem měl spát, a sedl jsem si na ni. První den byla k obědu mrkev bez masa. Nejedl jsem, protože jsem měl velký strach a na nic jsem ani neměl chuť,“ vzpomíná Jan Aust na pobyt na samotce. Po čase ho převedli do cely s několika dalšími Čechy a jedním Židem. „Nebyly tam záchody. Chodili jsme na kbelík. Ten Žid to musel čistit a jednou, když to přinesl zpět a bylo to špatně vyčištěné, tak mu dozorce to koště omlátil o tvář. S Židy tam zacházeli nejhůř,“ uzavírá své vyprávění o šumperské robotárně Jan Aust, který za války přežil i pobyt v dalších věznicích.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jan Aust

Jan Aust

Narodil se roku 1922 v Hrabenově, ale většinu svého života prožil v blízkém Šumperku. Jeho rodiče se tam přestěhovali, když mu byly dva roky, a stali se součástí tamní české menšiny. Po uzavření mnichovské dohody Šumperk obsadili němečtí vojáci a naprostá většina jeho českých obyvatel odešla do vnitrozemí. Češi, kteří zůstali, pak byli pod přísnou kontrolou německé správy. Jan Aust studoval na českém reálném gymnáziu v Šumperku, a když nacisté školu zavřeli, šel se učit mechanikem. V roce 1942 ho jeden z německých učňů udal za protiněmecké výroky a Jan byl odsouzen k devíti měsícům vězení. Další tři měsíce později dostal prý za to, že jednu dívku nazval německou husou. Ihned po válce nastoupil k Revolučním gardám, které ale záhy opustil, neboť ho kvůli neopatrné manipulaci se zbraní málem zastřelil kolega. Jan Aust pak vystřídal několik zaměstnání a posledních 25 let před odchodem do důchodu pracoval ve stavebninách.

Šumperk, workhouse (Arbeitshaus)

Dostupné v: English | Česky

From 1889, the workhouse in Šumperk served as a place of forced labor. During World War 2 it housed a remand prison of the German secret police – the Gestapo. At the time it also served as the prison of the Regional Court in Šumperk. Hundreds of Czech patriots passed through its halls, many of whom were tortured in a brutal manner. This period of its history is now remembered by a memorial plaque on the building.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo