Šumperk, bývalá robotárna (Arbeitshaus)
věznice gestapa · Lidická 2989/72A, 787 01 Šumperk, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Za protiněmecký výrok na samotku v robotárně

Dostupné v: English | Česky

Za války patřil Jan Aust k malé české menšině v převážně německém okresním městě Šumperku. V roce 1942, kdy mu bylo dvacet let, byl za protiněmecké výroky zatčen gestapem a převezen do věznice v tzv. robotárně. „Strčili mě do cely, kde byla zatlučená okna, takže tam byla úplná tma. Nahmatal jsem pryčnu, na které jsem měl spát, a sedl jsem si na ni. První den byla k obědu mrkev bez masa. Nejedl jsem, protože jsem měl velký strach a na nic jsem ani neměl chuť,“ vzpomíná Jan Aust na pobyt na samotce. Po čase ho převedli do cely s několika dalšími Čechy a jedním Židem. „Nebyly tam záchody. Chodili jsme na kbelík. Ten Žid to musel čistit a jednou, když to přinesl zpět a bylo to špatně vyčištěné, tak mu dozorce to koště omlátil o tvář. S Židy tam zacházeli nejhůř,“ uzavírá své vyprávění o šumperské robotárně Jan Aust, který za války přežil i pobyt v dalších věznicích.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jan Aust

Jan Aust

Narodil se roku 1922 v Hrabenově, ale většinu svého života prožil v blízkém Šumperku. Jeho rodiče se tam přestěhovali, když mu byly dva roky, a stali se součástí tamní české menšiny. Po uzavření mnichovské dohody Šumperk obsadili němečtí vojáci a naprostá většina jeho českých obyvatel odešla do vnitrozemí. Češi, kteří zůstali, pak byli pod přísnou kontrolou německé správy. Jan Aust studoval na českém reálném gymnáziu v Šumperku, a když nacisté školu zavřeli, šel se učit mechanikem. V roce 1942 ho jeden z německých učňů udal za protiněmecké výroky a Jan byl odsouzen k devíti měsícům vězení. Další tři měsíce později dostal prý za to, že jednu dívku nazval německou husou. Ihned po válce nastoupil k Revolučním gardám, které ale záhy opustil, neboť ho kvůli neopatrné manipulaci se zbraní málem zastřelil kolega. Jan Aust pak vystřídal několik zaměstnání a posledních 25 let před odchodem do důchodu pracoval ve stavebninách.

Šumperk, bývalá robotárna (Arbeitshaus)

Dostupné v: English | Česky

Od roku 1889 sloužila budova robotárny v Šumperku (německy Mährisch Schönberg) jako donucovací pracovna. Za druhé světové války v ní byla vyšetřovací věznice německé tajné policie – gestapa. V té době sloužila také jako věznice Krajského soudu v Šumperku. Jejími prostory prošly stovky českých vlastenců, kteří byli často krutě mučeni. Dnes tuto dobu připomíná pamětní deska na budově.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo