Leopoldov
Prison in former fortress · Gucmanova 670/19, 920 41 Leopoldov, Slovakia
  • Příběh
  • Místo

Tady všichni chcípnete!

Dostupné v: English | Česky

Luboš Hruška do leopoldovské věznice, která tehdy patřila k nejhorším v celém Československu, přijel v létě 1952. Nejprve přišlo na řadu převlékání: „Kdo měl lepší košili nebo pulovr, bachaři to klidně na sebe navlíkli: ‚Vy už to nikdy nebudete potrebovať.‘ Náčelník Bálint nás přivítal slovy: ‚Tady je pro vás likvidační tábor, tady všichni chcípnete!‘ To byl začátek opravdu likvidačního tábora. Hned ten první den s náma začli tak cvičit, že ty starý pánové – přískokem, plížením, kačení pochod – ti staří generálové, plukovníci, každej druhej nemocný srdíčko, za chvíli samozřejmě omdleli. Polili ho vodou, on se probudil – ‚Tri sta drepov!‘ Neznali jinou číslovku než tri sta. To víte, ten udělal tři čtyři dřepy a omdlel znova. Tak to byl začátek našeho vyhlazovacího tábora.“ Pan Hruška byl zpočátku rok sám na cele. Vězni trpěli šikanou bachařů i nedostatkem jídla. „K obědu hrst koňskejch bobů, k večeři hrstka bramborovejch sraček. Zkrátka a dobře, za tři měsíce jsme každej shodili 25–30 kilo.“ Luboš Hruška se celý rok nedostal z cely. „Pět kroků tam, pět kroků zpátky – musíš chodit, nesmíš se zastavit, nesmíš si sednout, nesmíš si lehnout. Tak od šesti do devíti. To jste hladovej, utahanej, udřenej, takže si klucí i sedli nebo i lehli. Jenže šli do korekce, což znamenalo dva dny nic k jídlu, třetí den poloviční dávka.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Luboš Hruška

Luboš Hruška

Luboš Hruška se narodil v roce 1927 v Plzni. Po válce nastoupil na vojenskou akademii v Hranicích, kterou absolvoval jako poručík. Když po roce 1948 začali mizet ve vyšetřovnách StB a vazebních věznicích Hruškovi přátelé, rozhodl se odejít za hranice. Útěk se ale nezdařil a roku 1949 byl Luboš Hruška odsouzen k 18 letům těžkého žaláře. Postupně prošel věznicemi v Plzni-Borech, v Opavě, Leopoldově i pracovním táborem Bytíz. Na svobodu byl propuštěn na amnestii roku 1960, živil se pak dělnickými profesemi. V Plzni vybudoval meditační zahradu - Památník obětem zla. Zemřel 30. června 2007 po těžké nemoci jako plukovník ve výslužbě.

Leopoldov

Dostupné v: English | Česky

The Leopoldov prison was one of the worst in all of Czechoslovakia. The political prisoners were interrogated there in especially cruel ways, as well as denied medical treatment and necessary medicine. Their human rights were systematically violated. A number of them died in consequence of cruel treatment and neglect of medical care.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo