Prague, the former Bystrica wine shop
Národní třída 20, 110 00 Prague 1, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

První tank

Dostupné v: English | Česky

Herec Pavel Landovský vzpomíná na jednu ze svých návštěv proslulé vinárny Bystrica na Národní třídě. Společnost mu tehdy dělal mimo jiné Karel Gott. Rušil je hluk, domnívali se, že jde o nějakou hlasitou rozhlasovou hru: „Já jsem říkal: ,Zacpěte tomu hubu, vždyť tady pijem...‘ A najednou Karel Gott říká: ,To není hra, to je nějaký pásmo.‘ A to už jsme slyšeli, jak sem jedou. Vylezl jsem ven a na Národní třídě stál zbloudilý tank. Do něj dvě kurvy mlátily deštníkama a křičely: ,Jděte domů!‘ To bylo asi v jedenáct hodin v noci.“ Příjezdem tanků zemí Varšavské smlouvy v roce 1968 začalo pro Pavla Landovského životní období, které vyvrcholilo vynucenou emigrací do Rakouska dva roky po jeho podpisu Charty 77.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Pavel Landovský

Pavel Landovský

Pavel Landovský se narodil 11. září 1936 v Německém (Havlíčkově) Brodě v rodině zemědělského inženýra. Vyučil se nástrojařem, studoval střední školu v Teplicích. Hereckou kariéru (bez hereckého vzdělání) začal v Šumperku, přes Klatovy a Pardubice se dostal do Prahy, kde v 60. letech patřil k předním hercům Činoherního klubu. Roku 1977 podepsal Chartu 77, účastnil se opozičních aktivit, byl aktérem bytového divadla (Play Macbeth). V roce 1979 odešel na dva roky do Burgtheatru, v Rakousku pak byl nucen zůstat. Po revoluci v roce 1989 účinkoval střídavě na českých a německých pódiích, má za sebou řadu rolí v divadle i ve filmu. Je významným českým hercem a dramatikem. Hrál mj. ve filmech Svatba jako řemen, Soukromá vichřice, Penzion pro svobodné pány, Marketa Lazarova, Nesnesitelná lehkost bytí, Černí baroni, Vratné lahve. Divadelní hry: Hodinový hoteliér, Případ pro vesnického policajta, Arest, Sanitární noc, Protentokrát zbohatnem.

Prague, the former Bystrica wine shop

Dostupné v: English | Česky

The house on the Národní třída Avenue, which today houses the Reduta Jazz Club and Rockcafé, used to be the address of the former wine bar Bystrica. In the 1960s and 1970s, it was one of the major hubs of the famous Prague nightlife. It was especially popular for its long opening hours. While most other bars had been already long closed, Bystrica was open until three or four o’clock in the morning.

Prague, the former Bystrica wine shop

Na tomto místě

První tank

První tank

Pavel Landovský
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo