Prague, Wenceslas Square
Wenceslas Square, 110 00 Prague-Prague 1, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Náměstí bylo celé rudé

Dostupné v: English | Česky

Devatenáctiletého Karla Vavřínka zatkli v květnu 1949. Byl obviněn z vydávání a rozšiřování protikomunistických letáků nazvaných Hlasy umlčených. K zatčení přispělo i to, že udržoval korespondenci se známým na Slovensku. „Hlasy umlčených vycházely i na Slovensku, v podstatě tam přetiskovali naši verzi. Tu slovenskou skupinu pak zatkli a nás následně taky.“ Připravoval se hromadný proces a vyšetřování celé více než čtyřicetičlenné skupiny probíhalo ve slovenském Ružomberku, kam Karla po zatčení v Plzni eskortovali. „Jeden policista mě měl vlakem dopravit do Ružomberku. Pamatuji se, že jsme museli přejít v Praze z jednoho nádraží na jiné. Vedl mě v poutech, měl jsem řetězy na rukou a šli jsme přes Václavské náměstí. Bylo celé rudé, zrovna se konal nějaký komunistický sjezd. To byla taková zvláštní tečka.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Karel Vavřínek

Karel Vavřínek

Ing. Karel Vavřínek se narodil 20. srpna 1929 v Plzni jako nejstarší ze tří synů do zámožné rodiny. Otec podnikal ve více oborech, vlastnil v Plzni několik obchodů i nemovitostí, matka se starala o rodinu. Karel, od mládí aktivní skaut i sokol, ukončil v roce 1948 studium na obchodní akademii v Plzni. Znechucen poměry po únoru 1948 začal spolu s několika přáteli vydávat protikomunisticky zaměřené letáky nazvané Hlasy umlčených. V květnu 1949 byl s dalším členem skupiny zatčen, vyšetřován a ve skupinovém procesu odsouzen v Bratislavě k trestu smrti, který byl později zmírněn na 3,5 roku vězení. Trest si odpykával v Leopoldově a později v Jáchymově, kde pracoval na dole Bratrství až do svého propuštění na svobodu v roce 1952. Jako zeměměřič-brigádník pracoval v Jáchymově ještě jeden rok. Oba rodiče byli na základě falešného odsouzení také uvězněni a následně zbaveni majetku. Pamětník vystudoval ČVUT a pracoval v chemickém průmyslu. V roce 1970 byl rehabilitován. Žije v Praze, věnuje se práci na vydávání Almanachu českých šlechtických rodů.

Prague, Wenceslas Square

Dostupné v: English | Česky

Wenceslas Square, the original name of which used to be “The Horse Market”, is Prague’s cultural and commercial center. It is a 682m long and 60m wide boulevard situated in the New Town district of the city, extending all the way from the National Museum to Můstek, which is already on the margin of the Old Town district. Wenceslas Square has witnessed many significant historical events. It is the traditional place for demonstrations, celebrations and other mass gatherings.

Prague, Wenceslas Square

Na tomto místě

Náměstí bylo celé rudé

Náměstí bylo celé rudé

Karel Vavřínek
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo