Praha, Václavské náměstí
Václavské náměstí, 110 00 Praha-Praha 1, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Náměstí bylo celé rudé

Dostupné v: English | Česky

Devatenáctiletého Karla Vavřínka zatkli v květnu 1949. Byl obviněn z vydávání a rozšiřování protikomunistických letáků nazvaných Hlasy umlčených. K zatčení přispělo i to, že udržoval korespondenci se známým na Slovensku. „Hlasy umlčených vycházely i na Slovensku, v podstatě tam přetiskovali naši verzi. Tu slovenskou skupinu pak zatkli a nás následně taky.“ Připravoval se hromadný proces a vyšetřování celé více než čtyřicetičlenné skupiny probíhalo ve slovenském Ružomberku, kam Karla po zatčení v Plzni eskortovali. „Jeden policista mě měl vlakem dopravit do Ružomberku. Pamatuji se, že jsme museli přejít v Praze z jednoho nádraží na jiné. Vedl mě v poutech, měl jsem řetězy na rukou a šli jsme přes Václavské náměstí. Bylo celé rudé, zrovna se konal nějaký komunistický sjezd. To byla taková zvláštní tečka.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Karel Vavřínek

Karel Vavřínek

Ing. Karel Vavřínek se narodil 20. srpna 1929 v Plzni jako nejstarší ze tří synů do zámožné rodiny. Otec podnikal ve více oborech, vlastnil v Plzni několik obchodů i nemovitostí, matka se starala o rodinu. Karel, od mládí aktivní skaut i sokol, ukončil v roce 1948 studium na obchodní akademii v Plzni. Znechucen poměry po únoru 1948 začal spolu s několika přáteli vydávat protikomunisticky zaměřené letáky nazvané Hlasy umlčených. V květnu 1949 byl s dalším členem skupiny zatčen, vyšetřován a ve skupinovém procesu odsouzen v Bratislavě k trestu smrti, který byl později zmírněn na 3,5 roku vězení. Trest si odpykával v Leopoldově a později v Jáchymově, kde pracoval na dole Bratrství až do svého propuštění na svobodu v roce 1952. Jako zeměměřič-brigádník pracoval v Jáchymově ještě jeden rok. Oba rodiče byli na základě falešného odsouzení také uvězněni a následně zbaveni majetku. Pamětník vystudoval ČVUT a pracoval v chemickém průmyslu. V roce 1970 byl rehabilitován. Žije v Praze, věnuje se práci na vydávání Almanachu českých šlechtických rodů.

Praha, Václavské náměstí

Dostupné v: English | Česky

Václavské náměstí, původním označením Koňský trh, je pražské kulturní a obchodní centrum. Je to 682 m dlouhý a 60 m široký bulvár na Novém Městě, který vede od Národního muzea k Můstku na hranici Starého Města. Václavské náměstí bylo svědkem mnoha významných historických událostí. Je to tradiční místo pro demonstrace, oslavy a jiná masová setkání.

Praha, Václavské náměstí

Na tomto místě

Náměstí bylo celé rudé

Náměstí bylo celé rudé

Karel Vavřínek
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo