Akce Kámen a stezky převaděčů
Orlovice
hájenka · Pocinovice 7, 345 06 Pocinovice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Provokatér Markus

Dostupné v: English | Česky

Velké riziko pro převaděče představovali provokatéři Státní bezpečnosti. Agent provokatér takto přispěl k odhalení a zatčení převaděčské skupiny z Hluboké u Kdyně. Josef Mikoláš a jeho otec, obchodníci z Hluboké, se nezapojili do žádné velké převaděčské sítě, ale pomohli deseti svým známým a doporučeným osobám dostat se do Německa. Při převodech spolupracovali s lesníky z hájovny v Orlovicích, kteří velmi dobře znali hraniční lesy.

Osudným se jim stal převod údajného slovenského novináře Markuse, kterého přivedla Josefova spolužačka Věra Bulínová. Rodačka z Hluboké se s Markusem seznámila v Praze a se svým otcem a Mikolášovými domluvila jeho odchod do emigrace. Markus přijel do Hluboké vlakem, přespal u Bulínových a druhý den jej Josef Mikoláš odvezl na motorce k hájovně v Orlovicích, kde jej předal lesnímu adjunktovi Antonínu Pavlíkovi.

„Kolem dvaadvacáté hodiny jsem se s ním vydal na cestu k hranici,“ vyprávěl dnes už zesnulý Antonín Pavlík. „Postupovali jsme pomalu a obezřetně. Než jsme přešli silnici Nýrsko-Všeruby, čekali jsme bezmála celou hodinu. Jak jsme vstoupili na silnici, obklopili nás příslušníci SNB, kteří tam na nás čekali. Okamžitě mě oddělili od Markuse. Pak už jsem ho nikdy neviděl. Ani u soudu, ani jinde. Také způsob, jakým nás chytili, svědčil o provokaci.“ Vzápětí Státní bezpečnost zatkla všechny lidi zapojené do převodu.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Josef Mikoláš

Josef Mikoláš

Narodil se 30. srpna 1929 v Hluboké u Kdyně. Jeho otec ve vesnici provozoval obchod se smíšeným zbožím. Také Josef se vyučil obchodníkem. Po únoru 1948 oba pomohli desetkrát lidem prchajícím na Západ přejít hranice. Jejich skupinka se stala obětí provokatéra Markuse a 13. listopadu 1948 byli zatčeni. Až do soudu byli drženi ve vyšetřovací vazbě v Klatovech a v Praze. Proces se konal 7. července 1949. Za zločin spoluviny na zločinu neoprávněného opuštění území republiky byl Josef odsouzen k šesti měsícům odnětí svobody, které si odpykal vyšetřovací vazbou. Jeho otec byl odsouzen k 18 měsícům odnětí svobody a vězněn ve Vykmanově u Ostrova. V říjnu 1951 Josef narukoval k Pomocným technickým praporům (PTP) a do listopadu 1953 pracoval na dole Mír v Karviné. Po vojně pracoval na jatkách v Janovicích nad Úhlavou, poté jako účetní na jatkách v Domažlicích a končil jako vedoucí plánovač v Masokombinátu Klatovy. Do důchodu odešel v roce 1991.

Orlovice

Dostupné v: English | Česky

Malá vesnice tvoří součást obce Pocinovice. Leží nedaleko státní hranice a je obklopena lesy, představovala tedy ideální východisko pro převody přes železnou oponu. Lesníci z orlovické hájenky velmi dobře znali příhraniční lesy a své znalosti využívali po únoru 1948 k převádění uprchlíků do Německa. Spolupracovali s obyvateli Hluboké u Kdyně, mimo jiné s Josefem Mikolášem.

Orlovice

Na tomto místě

Provokatér Markus

Provokatér Markus

Josef Mikoláš
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo