Leopoldov
Prison in former fortress · Gucmanova 670/19, 920 41 Leopoldov, Slovakia
  • Příběh
  • Místo

Karolko, ďakujem

Dostupné v: English | Česky

Karlu Vavřínkovi bylo devatenáct let, když ho zatkli a uvěznili. Spolu s několika přáteli totiž vydávali letáky nazvané Hlasy umlčených, které měly vyburcovat lidi, přimět je k větší aktivitě a informovat o lživé komunistické propagandě. Na vydavatele letáků se brzy přišlo. Karel Vavřínek byl zatčen a v létě 1949 v hromadném politickém procesu odsouzen. Původně dostal „provaz“. Karlově matce se později podařilo získat advokáta za „60.000 na hodinu“, díky němuž se podařilo snížit trest na tři a půl roku. Odpykával si jej nejprve ve věznici v Leopoldově na Slovensku. K pracovním povinnostem vězňů patřilo oplétat demižony na víno proutím. Karlovým úkolem bylo roznášet vězňům na cely proutí. Jedním z tehdejších vězňů v Leopoldově byl i JUDr. Gustáv Husák, v letech 1975–1989 prezident Československé socialistické republiky. Karel Vavřínek vzpomíná: „Dodnes si pamatuji Husáka a jeho: ,Ďakujem, Karolko,‘ když jsem mu donesl proutí.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Karel Vavřínek

Karel Vavřínek

Ing. Karel Vavřínek se narodil 20. srpna 1929 v Plzni jako nejstarší ze tří synů do zámožné rodiny. Otec podnikal ve více oborech, vlastnil v Plzni několik obchodů i nemovitostí, matka se starala o rodinu. Karel, od mládí aktivní skaut i sokol, ukončil v roce 1948 studium na obchodní akademii v Plzni. Znechucen poměry po únoru 1948 začal spolu s několika přáteli vydávat protikomunisticky zaměřené letáky nazvané Hlasy umlčených. V květnu 1949 byl s dalším členem skupiny zatčen, vyšetřován a ve skupinovém procesu odsouzen v Bratislavě k trestu smrti, který byl později zmírněn na 3,5 roku vězení. Trest si odpykával v Leopoldově a později v Jáchymově, kde pracoval na dole Bratrství až do svého propuštění na svobodu v roce 1952. Jako zeměměřič-brigádník pracoval v Jáchymově ještě jeden rok. Oba rodiče byli na základě falešného odsouzení také uvězněni a následně zbaveni majetku. Pamětník vystudoval ČVUT a pracoval v chemickém průmyslu. V roce 1970 byl rehabilitován. Žije v Praze, věnuje se práci na vydávání Almanachu českých šlechtických rodů.

Leopoldov

Dostupné v: English | Česky

The Leopoldov prison was one of the worst in all of Czechoslovakia. The political prisoners were interrogated there in especially cruel ways, as well as denied medical treatment and necessary medicine. Their human rights were systematically violated. A number of them died in consequence of cruel treatment and neglect of medical care.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo