Leopoldov
věznice v bývalé pevnosti · Gucmanova 670/19, 920 41 Leopoldov, Slovensko
  • Příběh
  • Místo

Karolko, ďakujem

Dostupné v: English | Česky

Karlu Vavřínkovi bylo devatenáct let, když ho zatkli a uvěznili. Spolu s několika přáteli totiž vydávali letáky nazvané Hlasy umlčených, které měly vyburcovat lidi, přimět je k větší aktivitě a informovat o lživé komunistické propagandě. Na vydavatele letáků se brzy přišlo. Karel Vavřínek byl zatčen a v létě 1949 v hromadném politickém procesu odsouzen. Původně dostal „provaz“. Karlově matce se později podařilo získat advokáta za „60.000 na hodinu“, díky němuž se podařilo snížit trest na tři a půl roku. Odpykával si jej nejprve ve věznici v Leopoldově na Slovensku. K pracovním povinnostem vězňů patřilo oplétat demižony na víno proutím. Karlovým úkolem bylo roznášet vězňům na cely proutí. Jedním z tehdejších vězňů v Leopoldově byl i JUDr. Gustáv Husák, v letech 1975–1989 prezident Československé socialistické republiky. Karel Vavřínek vzpomíná: „Dodnes si pamatuji Husáka a jeho: ,Ďakujem, Karolko,‘ když jsem mu donesl proutí.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Karel Vavřínek

Karel Vavřínek

Ing. Karel Vavřínek se narodil 20. srpna 1929 v Plzni jako nejstarší ze tří synů do zámožné rodiny. Otec podnikal ve více oborech, vlastnil v Plzni několik obchodů i nemovitostí, matka se starala o rodinu. Karel, od mládí aktivní skaut i sokol, ukončil v roce 1948 studium na obchodní akademii v Plzni. Znechucen poměry po únoru 1948 začal spolu s několika přáteli vydávat protikomunisticky zaměřené letáky nazvané Hlasy umlčených. V květnu 1949 byl s dalším členem skupiny zatčen, vyšetřován a ve skupinovém procesu odsouzen v Bratislavě k trestu smrti, který byl později zmírněn na 3,5 roku vězení. Trest si odpykával v Leopoldově a později v Jáchymově, kde pracoval na dole Bratrství až do svého propuštění na svobodu v roce 1952. Jako zeměměřič-brigádník pracoval v Jáchymově ještě jeden rok. Oba rodiče byli na základě falešného odsouzení také uvězněni a následně zbaveni majetku. Pamětník vystudoval ČVUT a pracoval v chemickém průmyslu. V roce 1970 byl rehabilitován. Žije v Praze, věnuje se práci na vydávání Almanachu českých šlechtických rodů.

Leopoldov

Dostupné v: English | Česky

Leopoldovská věznice patřila k nejhorším v celém Československu. S politickými vězni zde bylo zacházeno mimořádně krutým způsobem, byla jim odpírána lékařská péče a nutné léky, byla systematicky porušována i jejich nejzákladnější lidská práva. Řada z nich zemřela v důsledku krutého zacházení a odepření nutné léčby.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo