Akce Kámen a stezky převaděčů
Nýrsko, Československých legií 432
výcvikový tábor Pohraniční stráže · Československých legií 432, 340 22 Nýrsko, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Výcvik pohraničníků

Dostupné v: English | Česky

Dalibor Plšek nastoupil v roce 1958 základní vojenskou službu. Ze svého rodiště ve Zlíně byl povolán k brigádě Pohraniční stráže Sušice. Před vlastní službou absolvoval náročný výcvik v Nýrsku. Vojáci běhali každé ráno desetikilometrové rozcvičky na nedaleký kopec Pajrek, chodili padesátikilometrové „pochoďáky“, učili se dobře střílet. Připravovali se na pohraniční službu v divoké šumavské přírodě.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Dalibor Plšek

Dalibor Plšek

Narodil se 4. října 1939 ve Zlíně. Vyučil se vrtačem naftových a plynových sond. Od roku 1958 sloužil v Pohraniční stráži. Absolvoval poddůstojnickou školu v Lipové u Šluknova a Vojenské učiliště Pohraniční a Vnitřní stráže v Bruntále. Poté působil u 9. brigády Pohraniční stráže v Domažlicích, prošel několika pohraničními rotami - Lesní Louka, Bystřice, Maxov, dělal také proviantního důstojníka u brigády v Domažlicích. Po propuštění z Pohraniční stráže pracoval jako řidič v n. p. Zelenina Plzeň a od roku 1980 jako bezpečnostní referent v Okresním ústavu národního zdraví v Domažlicích. V roce 1990 znovu nastoupil k Pohraniční stráži (transformováno na Útvar ochrany hranic), na velitelství v Domažlicích zastával funkci zástupce pro sociální a personální záležitosti a tiskového mluvčího. Po zrušení Pohraniční stráže přešel v roce 1992 k cizinecké policii. V roce 2000 odešel do důchodu.

Nýrsko, Československých legií 432

Dostupné v: English | Česky

Na okraji Nýrska se od 50. let nacházelo výcvikové středisko Pohraniční stáže. Nejprve patřilo 7. brigádě v Sušici a v roce 1962 přešlo pod působnost 9. brigády v Domažlicích. Po roce 1990 byl areál využíván jako středisko pro uprchlíky z bývalé Jugoslávie. V současnosti patří městu, sídlí zde zdravotnické zařízení.

Nýrsko, Československých legií 432

Na tomto místě

Výcvik pohraničníků

Výcvik pohraničníků

Dalibor Plšek
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo