Ostrava, krajská správa StB
30. dubna 1682/24, 702 00 Ostrava-Moravská Ostrava a Přívoz, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Nejhorší tři měsíce v životě

Dostupné v: English | Česky

Sedmnáctiletého Lubomíra Gižického převezli v dubnu 1951 na Krajskou správu StB v Moravské Ostravě. „Nerad o tom mluvím a upřímně řečeno, já i nerad čtu knížky těch muklů, kteří zažili to peklo a prožili podobné věci jako já. Působí to hrozně na mou psychiku. Byly to nejhorší tři měsíce v mém životě,“ vypráví Lubomír Gižický, který se nakonec přece jen rozpovídal o praktikách při výsleších na StB. „Dodnes nevím, kdo mě mlátil, kdo mě vyslýchal. Oni mně v kobce nasadili neprůhledné brýle a bachař mě za ruku dovedl do nějaké kanceláře a tam mě posadil na židli. Ruce dozadu, želízka a teď jsem byl fackovací panák. Tři měsíce mě vyslýchali, přitom všechno věděli. Nechápu, proč to všechno muselo být. Když potom definitivně skončily výslechy, tak jsem měl roztlučený paty a v Tišnově mě doktoři dávali dohromady.“ Nakonec byl přinucen podepsat i lživý protokol o výpovědi. „Já jsem se díval a tam bylo napsáno, že se mnou bylo zacházeno slušně. Říkal jsem, že tohle nemůžu podepsat. Vyšetřovatel zmáčknul knoflík, přišli hoši a hodili mě do sklepa. Bez bot. Jenom v ponožkách, kalhotech a košili, do takové místnosti pod schodama, která byla o trošku větší než křeslo. Jak dlouho jsem tam byl, to nevím, protože tam byla absolutní tma, ale bylo to delší dobu. Napřed mě strašně studil beton, ale potom to přestalo bolet. Pak mně bachař donesl trochu melty a půl krajíčku chleba a já mu říkám: ,Vyřiďte, že to podepíšu.‘“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Lubomír Gižický

Lubomír Gižický

Lubomír Gižický se narodil v roce 1933 v Ostravě-Zábřehu. Po převzetí moci komunistickou stranou ho s odvoláním na třídní původ nepřijali na průmyslovou školu. Společně se strýcem proto plánoval útěk na Západ. Při jeho organizování se Lubomír o útěku zmínil i jednomu spolužákovi, který byl ale tajným spolupracovníkem StB. Spolužák navrhl, aby před odchodem provedli sabotážní akci ve vítkovické cementárně a tím si vylepšili svou pozici v zahraničí. Když pak 19. dubna 1951 vnikli do objektu cementárny, hned je zatkla státní policie. Lubomír pak prošel drastickými výslechy na StB v Moravské Ostravě. V době vniknutí do cementárny byl ještě nezletilý, a tak si za trestný čin velezrady, pokusu o sabotáž a trestný čin vyzvědačství odnesl od soudu na tehdejší dobu relativně nízký trest šesti roků vězení. Čtyři roky pak strávil ve výchovném ústavu pro mladistvé delikventy v Zámrsku, než byl propuštěn na amnestii prezidenta republiky. I po propuštění s sebou nesl cejch nepřítele socialistického zřízení, a když po vojně podepsal vstup do armády, byl krátce poté ve vykonstruovaném procesu degradován a vyhozen. Potom byl až do penze zaměstnán u Pozemních staveb Ostrava, kde se nakonec vypracoval až na místo vedoucího celé dopravy pozemních staveb. Dnes žije stále v Ostravě.

Ostrava, krajská správa StB

Dostupné v: English | Česky

V budově, kde se dnes nachází Městské ředitelství policie v Ostravě a Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje, sídlila v době komunistické diktatury krajská správa StB. Během let 1948 až 1989 zde byly často drastickými metodami plnými fyzického i psychického násilí vyslýchány stovky politických vězňů. Dne 21. srpna 1968 napadl budovu krajské správy StB kvůli přítomnosti sovětských vojsk dav několika set lidí.

Ostrava, krajská správa StB

Na tomto místě

Nejhorší tři měsíce v životě

Nejhorší tři měsíce v životě

Lubomír Gižický
Třídní nepřítel

Třídní nepřítel

Zdeněk Růžička
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo