Kobylá nad Vidnavkou, bývalá pošta
Kobylá nad Vidnavkou 95, 790 65 Kobylá nad Vidnavkou, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Z útoku Freikorpsu se tatínek nikdy nevzpamatoval

Dostupné v: English | Česky

Eliška Vaculíková, později Mišunová, prožila část dětství v pohraniční obci Kobylá nad Vidnavkou, kde vyrůstala v jedné z mála místních českých rodin. Ve svém vyprávění vzpomíná, jak 22. září 1938 němečtí ordneři odvedli jejího otce Františka Vaculíka na místní poštu: „Mlátili ho, tahali ho po zemi a pak ho vedli na řetězu k poště, protože si vzpomněli, že je tam český listonoš. Když tam došli, poručili prý tatínkovi, aby šel dovnitř a toho pošťáka vyvedl ven.“ Český poštmistr Karel Mroček ale odmítl vyjít. „Byli tam ještě dva čeští vojáci a ti hned z pošty zadem utekli,“ líčí sled dalších událostí Eliška Mišunová. „Ordneři na poštu stříleli. Při přestřelce tam padl jeden Němec, ale toho podle tatínka ordneři zastřelili sami, protože tatínek ani pošťák žádné zbraně neměli. Potom otec s Mročkem vyšli ven a oni je zase začali mlátit. Doneslo se to do školy v Kobylé, kde bydlel řídící učitel Tauc a ten podle tatínkovy výpovědi přiběhl k poště a udělal kravál. Ordneři museli přestat. Tatínka s pošťákem ošetřili, protože byli celí zkrvavení, a odvezli je do nemocnice v Jeseníku. Řídící učitel jim vlastně zachránil život.“ František Vaculík si z útoku členů sudetoněmeckého Freikorpsu odnesl celoživotní následky. Podle jeho dcery tato událost přispěla k jeho sebevraždě, kterou spáchal v pozdním věku na konci 70. let.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Sudetoněmecký Freikorps na Javornicku

Sudetoněmecký Freikorps na Javornicku

V roce 1938 se vztahy mezi nacistickým Německem a Československem prudce zhoršovaly. Největší napětí vládlo v pohraničních oblastech Československa, kde žili převážně Němci. Hitlerův nenávistný projev z 12. září 1938 se stal signálem k puči henleinovců. Po jeho potlačení a zákazu Sudetoněmecké strany (Sudetendeutsche Partei – SdP) se jeho účastníci přemístili do Německa, kde vznikla teroristická organizace Sudetoněmecký sbor dobrovolníků (Sudetendeutsches Freikorps – SdFK). Jeho členové, nazývaní též ordneři, byli pronacisticky smýšlející muži od osmnácti do padesáti let. Ve dnech 19.-22. září 1938 napadl oddíl Sudetoněmeckého Freikorspu budovu finanční stráže na Javornicku. O život tehdy přišlo několik příslušníků finanční stráže. Dne 22. září pak henleinovci převzali kontrolu nad celým Javornickem, kterou si udrželi až do podepsání mnichovské dohody a obsazení pohraničních území nacistickým Německem. Dnes je na Javornicku několik památníků se jmény padlých příslušníků finanční stráže.

Kobylá nad Vidnavkou, bývalá pošta

Dostupné v: English | Česky

Obec Kobylá nad Vidnavkou (dříve jen Kobylá, německy Jungferndorf) se nachází v okrese Jeseník a žije zde něco přes 400 obyvatel. Dne 22. září 1938 přepadli budovu místní pošty příslušníci sudetoněmeckého Freikorpsu a omylem při tom zastřelili jednoho ze svých členů. Dnes budova patří soukromému majiteli.

Kobylá nad Vidnavkou, bývalá pošta

Na tomto místě

Z útoku Freikorpsu se tatínek nikdy nevzpamatoval

Z útoku Freikorpsu se tatínek nikdy nevzpamatoval

Sudetoněmecký Freikorps na …
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo