Kobylá nad Vidnávkou, vlakové nádraží
Kobylá nad Vidnavkou 124, 790 65 Kobylá nad Vidnavkou, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Maminka utíkala po kolejích jen v zástěře

Dostupné v: English | Česky

Eliška Mišunová bydlela v roce 1938 s rodiči v nádražním bytě v Kobylé nad Vidnávkou, ležící na pohraničním Javornicku. V této převážně Němci obývané oblasti byli jednou z mála českých rodin. Kvůli zvyšujícímu se napětí v době předmnichovské krize ji rodiče 17. září 1938 poslali do vnitrozemí. O pět dní později, 22. září 1938, obklíčili nádraží ordneři – členové Sudetoněmeckého Freikorpsu. „Podle tatínka byla zastávka najednou plná Němců. Byli všude – před nádražím i po stranách, jen koleje byly volné. Otec řekl mamince, aby utekla. Utíkala po kolejích jen tak v šatech a v zástěře. Neměla s sebou ani dvacet haléřů. Utíkala po trati směrem na Žulovou, protože jí tatínek nejspíš řekl, že tam bude moci nasednout do vlaku, který odveze Čechy z Vidnavy a Javornicka,“ líčí Eliška Mišunová dramatické chvíle, jak si je pamatuje z častého vzpomínání svého otce, a dodává, že maminka musela jít až do Žulové, protože obrněný vlak evakuující ohrožené Čechy z Vidnavy zastavili v nedaleké Velké Kraši ordneři. Než matka dorazila do cíle své cesty, zažila okamžiky plné strachu. „Cestou na ni Němci pokřikovali: ,Ty svině česká, než dojdeš do Žulové, tak tě zabijou!‘ Ona říkala, že se nedívala ani doprava, ani doleva, jenom utíkala, aby se dostala do Žulové na vlak.“ Mezitím neozbrojeného otce ordneři postřelili do ucha a potom skoro ubili k smrti. Nutili ho, aby ihned vyvěsil německou vlajku a přísahal na ni, jinak že ho pověsí na třešeň stojící před nádražím.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Sudetoněmecký Freikorps na Javornicku

Sudetoněmecký Freikorps na Javornicku

V roce 1938 panovala velmi napjatá atmosféra mezi nacistickým Německem a Československem. Největší napětí bylo v pohraničních oblastech Československa, kde žili převážně Němci. Hitlerův nenávistný projev z 12. září 1938 se stal signálem k puči henleinovců. Po jeho potlačení a zákazu SdP se jeho účastníci přemístili do sousedního Německa, kde vznikla teroristická organizace Sudetoněmecký Freikorps (SFK). Jeho členové se také nazývali ordneři a byli to pronacisticky smýšlející muži od osmnácti do padesáti let. Ti ve dnech 19. až 22. září 1938 napadli finanční oddělení na Javornicku. O život tehdy přišlo několik příslušníků finanční stráže. Dne 22. září pak henleinovci převzali kontrolu nad celým Javornickem, kterou si udrželi až do podepsání mnichovské dohody a obsazení pohraničních území nacistickým Německem. Dnes je na Javornicku několik památníků se jmény padlých příslušníků finanční stráže.

Kobylá nad Vidnávkou, vlakové nádraží

Dostupné v: English | Česky

Lokální dráha mezi Dolní Lipkou a Bernarticemi, na níž se nachází i vlakové nádraží v Kobylé nad Vidnávkou (německy Jungfendorf), byla slavnostně otevřena 2. července 1896. Používala se jak pro přepravu cestujících, tak k nákladní dopravě. Právě zastávka v Kobylé nad Vidnávkou byla na trati poměrně významná, protože se v jejím okolí nacházely menší průmyslové podniky. Dne 22. září 1938 toto nádraží přepadli příslušníci Sudetoněmeckého Freikorpsu, kteří málem ubili Čecha Františka Vaculíka žijícího s rodinou v nádražním bytě. Nádraží dodnes slouží svému účelu.

Kobylá nad Vidnávkou, vlakové nádraží

Na tomto místě

Maminka utíkala po kolejích jen v zástěře

Maminka utíkala po kolejích jen v zástěře

Sudetoněmecký Freikorps na …
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo