Mladá Boleslav, třída Václava Klementa 1459
autobusové nádraží · třída Václava Klementa 1459, 293 01 Mladá Boleslav, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Bombardování v prvních hodinách míru

Dostupné v: English | Česky

Druhá světová válka skončila o půlnoci 8. května 1945, ale lidé přicházeli o život i v následujících dnech. Češi se vraceli z nucených prací a koncentračních táborů, městem táhly kolony uprchlíků z fronty a z osvobozených území. „Přes Mladou Boleslav šel proud Němců na jih,“ vzpomíná Eva Machková, které tehdy bylo 14 let. „Utíkali před Rudou armádou. Byla to prchající armáda a lazarety. Takže vojáci, ale vojáci z konce války – patnáctiletí kluci a padesátiletí strejcové. S nimi nebyl vůbec žádný problém. Naši je normálně odzbrojovali, Němci zbraně klidně odevzdávali a hlavně se snažili uprchnout.“ Eva se po ránu vydala s rodiči do města. „Šli jsme po cestě od Kosmonos, asi tam, kde je dnes autobusové nádraží, a jak jsme se rozhlíželi, uviděli jsme pár letadel. Za námi stál český důstojník a najednou zakřičel: ,K zemi!‘ Padli jsme do příkopu s začalo bombardování. Všechno šlo do lidí. Znám člověka, který se jeden den vrátil domů z koncentračního tábora a druhý den přišel při bombardování o ženu a dceru. A navíc to byl strašlivý masakr prchajících Němců.“ Na město ten den spadlo kolem 700 bomb. Pamětníci si událost dodnes vykládají jako incident ze strany Němců, jimž šlo o to zničit za sebou archivy a některé továrny. Ve skutečnosti však Mladou Boleslav v té chvíli již zcela nečekaně bombardovala Rudá armáda. Důvody nejsou jasné ani historikům. Podle některých se Sověti obávali, že by německé jednotky unikající na západ do amerického zajetí mohly ohrozit Rybalkův tankový průlom od Drážďan ku Praze, a proto ničili dopravní uzly na sever od hlavního města. Přesnou odpověď dají až odtajněné archivy.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Eva Machková

Eva Machková

Narodila se 12. března 1931 v Praze, ale vyrůstala v Mladé Boleslavi. Její otec byl technickým úředníkem v automobilce Škoda. Rodina v Mladé Boleslavi prožila období druhé světové války. V květnu 1945 pamětnice zažila bombardování města a jeho osvobození Rudou armádou. Po maturitě na Pekařově gymnáziu začala v Praze studovat práva, ale záhy přestoupila na Divadelní fakultu AMU, kde se zaměřila na obor divadelní věda. Později dálkově vystudovala i pedagogiku, působila jako odborná metodička v Ústředním domě lidové umělecké tvořivosti (ÚDLUT). Vybudovala teoretickou základnu oboru dramatická výchova a vychovala řadu odborníků. V 90. letech stála u zrodu katedry Dramatické výchovy na DAMU.

Mladá Boleslav, třída Václava Klementa 1459

Dostupné v: English | Česky

Autobusové nádraží, které se nachází v centru města, prošlo v posledních letech rozsáhlou přestavbou a celkovou modernizací. V jeho blízkosti je areál automobilky Škoda, což připomíná i novodobý název ulice, pojmenované po zakladateli českého automobilového průmyslu Václavu Klementovi.

Mladá Boleslav, třída Václava Klementa 1459

Na tomto místě

Bombardování v prvních hodinách míru

Bombardování v prvních hodinách míru

Eva Machková
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo