Ravensbrück
nacistický koncentrační tábor pro ženy · Himmelpforter Landstraße, 16798 Fürstenberg/Havel, Německo
  • Příběh
  • Místo

Boha jsem poznala v koncentračním táboře

Dostupné v: English | Česky

Božena Vodrážková přijela do koncentračního tábora Ravensbrück v červnu roku 1942. Patřila do skupiny lidických žen, které sem byly přivezeny po vyhlazení obce. Seznámila se zde se skupinou vězeňkyň, které patřily ke Svědkům Jehovovým. V mizerných podmínkách koncentračního tábora se mladá dívka obrátila na víru. Božena Vodrážková vzpomíná na okamžik, kdy poznala, že Bůh je s ní: „To bylo tak, že jsme měly freistunde a bylo docela krásně, západ slunce, a teď ony říkaly: ‚Pánbůh tě miluje. Miluje všechny lidi a tebe taky.‘ Já jsem měla radost z toho, že mě miluje Pán. Protože já ho taky mám ráda a hledím, abych dělala dobře. A dívám se na ten nádherný západ slunce a říkám si: ‚Kdo tohle udělal? To udělal Stvořitel..." Paní Vodrážková nyní žije na Kladně.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Božena Vodrážková, rozená Brožová

Božena Vodrážková, rozená Brožová

Božena Vodrážková se narodila v Praze v roce 1923. Otec Josef Kalous zemřel v jejím útlém dětství, matka pak sloužila u sedláků v různých středočeských obcích, ve Stehelčevsi, pak v Makotřasech a nakonec v Lidicích. Navázala vztah s ruským emigrantem Vasilem Generalovem. V roce 1942 postihl Boženu Vodrážkovou stejný osud jako ostatní obyvatele Lidic. Byla i s matkou deportována do koncentračního tábora v Ravensbrücku a otčím padl s lidickými muži. Bratr nebyl hlášen v Lidicích, navíc v té době žil v Německu, takže se mu události vyhnuly. Božena Vodrážková se v koncentračním táboře napojila na skupinu vězněných svědkyň Jehovových a stala se vyznavačkou této křesťanské církve. Po válce se vrátila nejprve do Kladna a později i do obnovených Lidic. Pracovala tam jako zahradní dělnice, vychovala dva syny. Dnes žije v Kladně.

Ravensbrück

Dostupné v: English | Česky

Ženským koncentračním táborem prošlo od jeho vybudování v roce 1938 do konce války více než 130 000 vězeňkyň, 92 000 z nich válku nepřežilo. Ženy pocházely z celé nacisty okupované Evropy, mj. také z Lidic. V táboře musely těžce fyzicky pracovat, byly na nich prováděny lékařské pokusy, násilné sterilizace. Vražděny byly střelou do týla nebo fenolovými injekcemi. V roce 1945 v táboře vznikla také plynová komora. Z 560 dětí, které se zde během války oficiálně narodily, přežilo pouhých sto.

Ravensbrück

Na tomto místě

Boha jsem poznala v koncentračním táboře

Boha jsem poznala v koncentračním táboře

Božena Vodrážková, rozená B…
Utekla jsem z pochodu smrti

Utekla jsem z pochodu smrti

Libuše Nachtmannová, r…
Vzpomínka na Marii Šroubkovou z Lidic

Vzpomínka na Marii Šroubkovou z Lidic

Miloslava Jirasová
Z postele rovnou do koncentračního tábora

Z postele rovnou do koncentračního tábora

Milada Cábová, rozená Říhová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo